Politistul Marian Toma, la ICCJ: Adrian Nastase era in fundul incaperii, pe o canapea, incatusat si cu sange la gat

Marian Toma, unul dintre politistii care au mers acasa la Adrian Nastase, dupa ce acesta a fost condamnat, a declarat, vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ca a aflat de la fiul acestuia ca s-a impuscat si ca l-a gasit in camera, stand pe o canapea, incatusat “si cu ceva sange la gat”, fiind cooperant si lucid.

Ofiterul Marian Toma, de la Biroul Urmariri, unul dintre politistii trimisi, in iunie 2012, la locuinta lui Adrian Nastase, dupa condamnarea fostului premier in dosarul “Trofeul calitatii”, a dat vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, o declaratie de martor in dosarul in care medicul Serban Bradisteanu este judecat pentru ca ar fi incercat tergiversarea punerii in executare a deciziei instantei.

Marian Toma le-a spus judecatorilor ca se afla la parterul locuintei lui Adrian Nastase atunci cand acesta a incercat sa se sinucida. “Eu eram jos si a venit la un moment dat fiu-su sa ne spuna ca ta-su a incercat sa se impuste. Eu atunci am urcat sa vad ce e sus. Va dati seama, cand am auzit ca s-a impuscat, am crezut ca-l gasesc pe Nastase cu jumate de cap”, a spus ofiterul Marian Toma.

Acesta a declarat ca, atunci cand a intrat in camera respectiva, l-a gasit pe colegul sau Nicolae Costea la aproximativ trei-patru metri de Nastase, iar pe fostul premier incatusat si cu sange in zona gatului.

“Cand am intrat, am vazut ca Adrian Nastase era in fundul incaperii, pe o canapea, incatusat si cu ceva sange la gat. Costea era la trei-patru metri de el, se uita la el. M-am dus la Nastase, era cooperant si lucid, va dati seama ca eram eu mai agitat decat el. M-am dus asa la el, m-am uitat un pic si l-am intrebat: «Cu ce ati tras, calibru mic, 5 mm?». El a spus: «Am tras cu 9 mm»”, a aratat Marian Toma.

Ofiterul a mai spus ca in acel moment i-a scos lui Nastase catusele, i-a dat jos ceasul de la mana si i l-a dat fiului acestuia. “Fiind ranit, mi-era sa nu se raneasca si mai tare. Va dati seama, acolo curgea sange. Eu m-am dus imediat si am chemat Salvarea”, a adaugat Toma.

Politistul a mai spus ca, impreuna cu un coleg, a mers cu ambulanta la Spitalul Floreasca. “Acolo s-a adunat o gramada de lume, o gramada de medici si intre astia era si Bradisteanu, si Lascar, ca-i stiu eu, ca i-am tot vazut la televizor”, a adaugat Toma.

Ofiterul a aratat ca personalul spitalului nu le-a permis accesul in salonul in care se afla Adrian Nastase, motivat de faptul ca acolo era “un mediu septic”, dar ca li s-a sugerat sa-l urmareasca pe Nastase de pe monitoarele aflate intr-un birou din incinta spitalului. Politistii au refuzat la acel moment, pe motiv ca nu puteau parasi locul in vederea deplasarii intr-o camera a spitalului.

Judecatorii l-au audiat vineri si pe Gheorghe Dumitru, directorul general adjunct al Politiei Capitalei in iunie 2012, in prezent directorul Directiei Logistica din Politia Romana.

Procesul medicului Bradisteanu se va relua in 29 ianuarie, cu audierea altor martori, printre care si Viorel Vasile, fost director al Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Romane, in prezent adjunct al sefului Politiei Romane.

Medicul serban Bradisteanu, seful Clinicii de chirurgie cardiovasculara de la Spitalul Floreasca, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a inceput in 20 martie.

Serban Bradisteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infractiune in legatura directa cu infractiunile asimilate celor de coruptie.

Procurorii au aratat in rechizitoriul trimis instantei ca, in 20 iunie 2012, Completul de cinci judecatori al instantei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Nastase la doi ani de inchisoare cu executare pentru folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. in aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a emis mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea, continand mentiunea expresa de incarcerare in penitenciar a lui Adrian Nastase.

Dupa decizia instantei, Adrian Nastase a incercat sa se sinucida, fiind dus la Spitalul de Urgenta Floreasca.

“in conditiile in care Adrian Nastase si-a provocat leziuni prin impuscare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si, cu aceasta ocazie, inculpatul Bradisteanu serban Alexandru, prin atitudinea sa, a incercat zadarnicirea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Nastase Adrian”, au notat procurorii in rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat ca medicul serban Bradisteanu si-a folosit prerogativele sale de medic specialist in chirurgie cardiovasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea, desi diagnosticul medical nu impunea internarea in acea sectie, iar primele interventii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o alta sectie.

“In continuare, desi nu a facut nicio mentiune cu privire la necesitatea unei interventii chirurgicale cardiovasculare in fisa medicala a persoanei condamnate, inculpatul Bradisteanu serban Alexandru si-a arogat fara drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicarii publice si a transmis ca persoana condamnata are si alte afectiuni medicale, care, in realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai aratat procurorii.

Bradisteanu mai este acuzat ca a evitat sa comunice oficial reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti daca Adrian Nastase poate fi incarcerat.

Adrian Nastase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 pana in 26 iunie 2012, cand a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, dupa ce Tribunalul Bucuresti a stabilit ca spitalizarea lui nu impiedica punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

In 18 martie 2013, Nastase a fost eliberat din penitenciar, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui de eliberare conditionata.

Foto: finantistii.ro