POLONIA este impotriva cotelor fixe de REFUGIATI impuse de UE: Sunt ineficiente si lipsite de realism

Uniunea Europeana nu poate obliga statele membre sa accepte cote fixe de refugiati, a declarat luni ministrul polonez de externe Witold Waszczykowski, relateaza DPA, citata de Agerpres.

UE a incercat sa aplice o schema discutabila pentru redistribuirea a 160.000 de solicitanti de azil din Grecia si Italia spre alte state membre UE, dar relocarile abia au inceput, in contextul opozitiei puternice a Polonia si a altor state. 

CITESTE SI: AUSTRIA nu va mai primi REFUGIATI pe baza SISTEMULUI de COTE stabilit de UNIUNEA EUROPEANA

‘In opinia noastra, relocarile obligatorii sunt ineficiente si lipsite de realism’, a declarat Waszczykowski la Roma, dupa o intrevedere cu omologul sau italian, Paolo Gentiloni. 

Ministrul polonez, care reprezinta un guvern conservator ce a criticat schema de relocare impreuna cu Republica Ceha, Slovacia si Ungaria, a afirmat ca tara sa nu va fi o destinatie atractiva. ‘Migrantii merg unde sunt locuri de munca, iar in Polonia nu sunt conditii favorabile’, a afirmat el. ‘Chiar daca vin din Germania la noi, s-ar intoarce imediat deoarece conditiile acolo sunt mult mai bune’, a declarat ministrul polonez. 

CITESTE SI: Peste 13.000 de REFUGIATI vor sa treaca granita dintre GRECIA si MACEDONIA

Gentiloni nu a reluat un avertisment lansat in ultimele saptamani de premierul italian Matteo Renzi de a sanctiona tarile central si est europene pentru lipsa de lor solidaritate privind migratia cu o reducere a subventiilor din partea UE. 

Ministerul italian a afirmat ca sistemele de cote sunt ‘cu siguranta o alegere dificila, dar intr-un anumit sens inevitabila’ si a apreciat ca este ‘nerealist’ sa se astepte ca tarile din prima linie, cum ar fi Grecia si Italia, sa se descurce singure in fasa migrantilor care vin. 

Sursa foto: gandul