POLONIA: PROTEST de AMPLOARE la VARSOVIA unde se solicita schimbarea GUVERNULUI

Mii de protestatari au ocupat sambata strazile din Varsovia pentru a denunta politicile executivului conservator, pe care acestia le considera daunatoare pentru democratia poloneza si pentru statul de drept. Polonezii au profitat de ocazie si pentru a reafirma pozitia tarii in cadrul Uniunii Europene, care este subminata de un executiv populist, ce refuza categoric sa respecte deciziile Bruxelles-ului.

Marsul, organizat de opozitia poloneza de la Platforma Civica si de la grupul civic “Comitetul pentru Apararea Democratiei” (KOD), are loc la doar cateva zile dupa cea de-a 12 aniversare a aderarii Poloniei la UE, scrie Newsro, citand AP.

Grupul civic KOD a fost infiintat in noiembrie 2015, la scurt timp de la victoria Partidului Lege si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski. Dupa ce a preluat puterea, PiS a incercat sa slabeasca Curtea Constitutionala, singura bariera in calea proiectelor de lege controversate. UE si Consiliul European au criticat dur partidul polez de guvernamant pentru legile indreptate impotriva Curtii Constitutionale, care au afectat democratia din tara central-europeana.

Intre timp, un contra-protest al sustinatorilor PiS va avea loc duminica in Varsovia. PiS ramane extrem de popular in sondaje, iar multi sustinatori ii acuza pe organizatorii protestelor anti-guvernamentale ca destabilizeaza Polonia. Executivul de la Varsovia a refuzat sa recunoasca verdictele Curtii Contitutionale, pana ce acestea vor fi emise conform noilor prevederi impuse de Partidul Lege si Justitie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski.

CITESTE SI: SADIQ KHAN ESTE PRIMUL PRIMAR MUSULMAN DIN ISTORIA LONDREI

Imediat dupa ce a castigat alegerile legislative, conservatorii de la PiS au lansat o reforma a Curtii Constitutionale, care a dus la marirea numarului de magistrati de care este nevoie pentru a forma majoritatea si a modificat ordinea in care sunt judecate cazurile, pentru a bloca lucrarile instantei pana la inlocuirea magistratilor constitutionali numiti de fosta putere, a liberalilor de la Platforma Civica. Opozitia sustine insa ca schimbarile legislative ingreuneaza munca magistratilor Curtii Constitutionale. De asemenea, magistratii constitutionali au hotarat ca reforma ar fi neconstitutionala si au blocat implementarea in cadrul institutiei.

Partidul Lege si Justitie (PiS), conservator, a adoptat recent o lege prin care a majorat numarul de judecatori necesari pentru a lua o decizie la nivelul Curtii Constitutionale si a schimbat ordinea in care sunt audiate cazurile. Astfel, PiS a limitat in sine puterea de decizie a Curtii Constitutionale, intrucat judecatorii numiti de fostul guvern liberal nu pot lua o hotarare daca nu colaboreaza cu cei numiti de noul executiv. Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) a criticat proiectul de reforma.

Sursa foto: twitter