POLONIA: PROTESTE de amploare la VARSOVIA impotriva “DESTRUCTURARII DEMOCRATIEI”

Cateva mii de persoane s-au adunat sambata la VARSOVIA pentru a denunta “DESTRUCTURAREA DEMOCRATIEI” IN POLONIA de catre CONSERVATORII LUI JAROSLAV KACZYNSKI aflati la putere de o luna, informeaza AFP.

Raspunzand apelului Comitetului de aparare a democratiei (KOD), o miscare civica spontana, si sustinut de majoritatea partidelor de opozitie, manifestantii si-au dat intalnire in fata sediului Tribunalului constitutional. Tribunalul face obiectul unei serii de demersuri legislative ale Partidului lege si justitie (PiS) si ale presedintelui Andrzej Duda, denuntate ca “antidemocratice”.

Cu pancarte cu mesajul “Libertate, egalitate, democratie” si cu drapele poloneze si ale Uniunii Europene, protestatarii si-au clamat atasamentul pentru constitutie si independenta Tribunalului constitutional. “Majoritate nu inseamna dictatura”, a declarat Mateusz Kijowski, initiator al KOD, in fata manifestantilor care urmeaza se se deplaseze la parlament si palatul prezidential.

CITESTE SI: CEHIA, SLOVACIA, UNGARIA si POLONIA au lansat o initiativa pentru MENTINEREA SPATIULUI SCHENGEN

PiS si seful statului incearca sa introduca in Tribunalul constitutional judecatori favorabili politicii lor si ignora decizii ale acestei instante legale supreme, noteaza AFP.

Tribunalul constitutional a respins mai multe prevederi ale unei legi votate de Parlament, in care PiS detine majoritatea absoluta. Aceasta lege vizeaza invalidarea alegerii a cinci judecatori alesi de parlamentul precedent, deci probabil favorabili liberalilor de la Platforma civica, apreciaza France Presse. In locul lor au fost alesi alti cinci, parlamentari sau apropiati ai formatiunii lui Jaroslaw Kaczynski, care au depus imediat juramantul in fata presedintelui Duda.

Aceste actiuni au provocat o criza constitutionala care cel mai probabil se va agrava si nu se intrevede nicio solutie pe termen scurt. Saptamana trecuta, seful statului a anuntat crearea unui grup de lucru pentru reformarea tribunalului si in special a modului de alegere a judecatorilor. 

Manifestatii de mai mica amploare care denunta demersurile antidemocratice ale PiS au fost organizate sambata in mai multe orase din Polonia.

Sursa foto: theglobeandmail