Ponta a cerut sprijinul parlamentarilor pentru mai multe prioritati guvernamentale

VICTOR PONTA raspunde AMENINTARILOR MAE rus: DA, suntem CONSTIENTI ca DECIZIILE noastre sunt cele mai BUNE

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a cerut sprijinul parlamentarilor pentru mai multe prioritati guvernamentale, in 12 domenii, aratand ca printr-o noua colaborare intre Parlament si Guvern, in care nici presedintele sa nu mai blocheze acte normative, va reduce numarul ordonantelor de urgenta. 

“Prin acest tip de colaboare, vom putea avea cat mai multe acte normative transparent adoptate, de buna calitate si stabile, si in felul acesta, cu o noua colaborare intre presedinte, Parlament si Guvern, cu siguranta si numarul ordonantelor de urgenta se va reduce”, a spus Ponta, spunand ca acest lucru este posibil cu un presedinte care nu va mai bloca acte normative adoptate de catre Parlament sau Guvern si facand astfel trimitere la fostul presedinte Traian Basescu.

Intr-un discurs sustinut in plenul Camerei Deputatilor, Ponta a facut referire in principal la noul Cod Fiscal, care va crea conditii pentru reducerea TVA din 2016 la un nivel apropiat celui din 2010, cand taxa pe valoarea adaugata a fost majorata de la 19% la 24%, si a enumerat mai multe masuri guvernamentale, precum introducerea cardului de sanatate, imbunatatirea invatamantului profesional si superior, precum si a sistemului achizitiilor publice, sistemul de prevenire si combatere a conflictelor de interese, Master Planul de transport, Codul Silvic, modificarea grilei de salarizare pentru bugetari, Legea minelor, taxarea resurselor naturale prin redevente.

Citeste si: NOUL BIROU PERMANENT AL SENATULUI, ALES DUPA DOUA ORE DE DISPUTE INTRE PUTERE SI OPOZITIE

Legat de viitorul sistem de redevente, Ponta a afirmat ca este important “sa nu ne lacomim din primul an” daca se doreste ca Romania sa devina independenta energetic.

“Romania are nevoie de o legislatie predictibila si inteligenta in acelasi timp, care sa aiba ca prim scop incurajarea investitiilor in domeniul resurselor naturale si, evident, obtinerea cat mai multor resurse la bugetul de stat, dar investitii noi si pe termen lung inseamna atingerea obiectivului fundamental, care este independenta energetica. Vreau sa nu ne lacomim din primul an, ci sa incurajam, prin noul proiect legislativ, investitiile pe termen lung”, a spus Ponta.

In ceea ce priveste Master Planul de transport, seful Guvernului a transmis parlamentarilor sa studieze documentul pentru a observa ca Planul include, de exemplu, autostrada Iasi-Targu Mures, autostrada Sibiu-Pitesti si centura Timisoarei.

Premierul a cerut totodata sprijinul parlamentarilor pentru noi masuri sociale, in perioada 2015-2016, spunand ca acestea nu sunt “pomeni electorale”, ci sunt necesare pentru a avea o societate “mai omenoasa”.