Traian BASESCU: Am avut prea multa incredere in PUTIN. Moldova este supusa unor riscuri consistente de securitate – LIVE TEXT

Basescu acuza CNA ca protejeaza abuzurile unor trusturi de presa

Presedintele Traian Basescu a declarat marti, intr-o conferinta de presa organizata dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni, ca Federatia Rusa vrea sa destabilizeze Ucrainei pentru a o pune sub control, integral sau partial si a atras atentia ca Moldova este supusa unor riscuri consistente de securitate. Mondo News a transmis in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului, pe care vi le prezentam mai jos.

„In ceea ce priveste Ucraina, pozitia Romaniei este ca exista un risc major de federalizare. Al doilea lucru, Romania considera ca trebuie facute negocieri inte Kiev si reprezentantii minoritatii ruse din estul si sudul Ucrainei. Kievul trebuie sa continue discutiile. Romania propune ca in situatia in care se vor organiza negocieri internationale privind Ucraina si modul de stabilizare a tarii, separatistii sa nu fie parte a negocierilor. Negocierea intre Kiev si cetateni trebuie sa se desfasoare intern. Este clar ca Federatia Rusa doreste destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control,integral sau partial”, a declarat presedintele.

Traian Basescu a mai spus ca a stiut de provocarile pe care Federatia Rusa le-a facut in Republcia Moldova si a precizat ca scenariul cel mai rau ar fi destabilizarea regiunii Odesa, care incinge ca un brau Transnistria, astfel incat sa se ajunga cu federalizarea in Transnistria, iar teritoriul controlat de Rusia sa ajunga la Chilia, vechea frontiera a Romaniei cu URSS.

“In ceea ce priveste Moldova. Si eu si toti factorii de decizie am stiut ca in perioada 1-9 si in continuare vor exista provocari ale Federatiei Ruse in Rep. Moldova. Repet, am stiut! Scenariul cel mai rau ar fi destabilizarea regiunii Odesa, care incinge ca un brau Transnistria si odata realizata, sa se poata ajunge cu federalizarea incluzand si Transnistria astfel ca teritoriul controlat de Rusia sa ajunga la Chilia, vechea frontiera a Romaniei cu URSS. In Odesa se incearca o regrupare a rusofonilor, sa speram ca populatia ucraineana va reusi sa tina aceasta regiune in echilibru care are riscul de a antrena si Transnistria”, a mai spus Basescu. 

– Moldova este supusa unor riscuri consistente de securitate, adar nici Gagauzia nu este extrem de linistita, ca dealtfel nici zona din est locuita de minoritatea bulgara. Trebuie mult calm, atentie si sa nu se raspunda provocarilor pentru ca nu estimam ca Fed Rusa va trimite trupele in regiune, cu exceptia celor care se afla deja in Transnistria. In analiza noastra, Transnistria are 5 mii de militari bien instruiti, bine echipati.

“Totodata, Traian Basescu a afirmat ca a avut prea multa incredere in Vladimir Putin, in conditiile in care toate informatiile au dovedit ca presedintele rus nu a spus adevarul atunci cand a informat opinia publica.

Cerem ca presedintele Putin sa-si respecte cuvantul. Toate informatiile arata ca Putin nu a spus adevarul cand a informat opinia publica ca a ordonat retragerea Fed.  Ruse de la frontiera. Mentinerea acestor trupe, 40.00 de militari cu tehnica de lupta moderna, plus 25.000 de militari in Crimeea, a fost un formidabil element de presiune asupra autoritatilor de la Kiev si un suport puternic care a incurajat separatistii sa organizeze referendumurile. Credem ca Vladimir Putin are obligatia sa-si respecte cuvantul. Eu nu cred ca Putin nu-si respecta cuvantul, iata ca am avut prea multa incredere”, a spus Basescu.

“Pentru Romania, in eventualitatea in care guvernul central va stabili o anumita linie care sa vizeze pastrarea dreptului de a utiliza limba, cultura, presa, mentinerea traditiilor, cerem categoric ca de aceleasi drepturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina”, a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, in opinia Romaniei, obiectivul Federatiei Ruse are doua prioritati: federalizarea Ucrainei, proces care a si inceput prin recunoasterea referendumurilor din Kugansk si Donetk, iar al doilea este impiedicarea alegerilor prezidentiale din 25 mai.

Traian Basescu a mai spus ca Romania nu recunoaste nici anexarea Crimeei, nici referendumurile din Lugansk, nici din Donetk, pentru ca sunt impotriva Constitutiei Ucrainei.  

DECLARATIILE PRESEDINTELUI ROMANIEI – LIVE TEXT:

– Am constatat ca toata presa este extrem de atenta la pozitiile institutiilor romanesti in intalknirile viitorare, Oiziutiile stabilite astazi au fost deja exprimate, toate fara exceptie au fost transmise in mod repetat in diverse ocazii catre toate cancelariile europene si catre SUA, dar n-as vrea sa va intrebati care sunt pozitiile noastre. Cu mici exceptii, va dau exact ceea ce este de interes public.

– In ceea ce priveste Ucraina, pozitia noastra este ca exista un risc major de federalizare. Al doilea lucru Romania considera ca trebuie facute negocieri intre Kiev si reprezentantii minoritatii ruse din estul si sudul Ucrainei. Ati vazut ca aceasta solutie a fost aplicata si urmare a discutiilor intre guvernul central si reprezentantii populatiei de etnie rusa din Harkov, referendumul nu a mai avut loc. In continuare, Kievul trebuie sa continue discutiile. 

– Romania propune ca in situatia in care se vor organiza negocieri internationale privind Ucraina si modul de stabilizare a tarii, separatistii sa nu fie parte a negocierii. Negocierea intre Kiev si proprii cetateni trebuie sa se desfasoara intern. Minoriutatea rusa oricum ar fi reprezentata, nu este reprezentativa, deci nu trebuie sa aprticipe la negocieri internationale daca acestea se vor organiza. 

Pentru Romania, Guvernul central va stabili o anumita linie care sa vizeze pastrarea dreptului de a utiliza limba, cultura, presa, mentinerea traditiilor. Deci in cazul in care in negocierile cu minoriutatea rusa se vor face astfel de aranjamente, cerem categoric ca de aceleasi dreoturi sa se bucure si minoritatea romana din Ucraina.

– In opinia noastra, obicetivul Rusiei are doua prioritati. Unul este federalizarea Ucrainei, proces care a si inceput prin recunoasterea de catre ministrul Lavrov. Acesta este un obiectiv al Rusiei, o grava incalcare a Constitutiei Ucrainei, al doilea este impiedicarea alegerilor prezidentiale de la 25 mai. Este clar ca Federatia Rusa doreste destabilizarea Ucrainei pentru a o pune sub control, integral sau partial.

– Romania nu recunoaste nici anexarea crimeei, nici referendumul din Lugansk, nici cel din Donetk pentru ca sunt impotriva Constituiei Ucrainei. Ucrainei trebuie sa i se faca oferta clara prin semnarea acordului de asociere si de liber schimb, atat de repede cat se poate si sa i se dea in acelasi timp o perspectiva europeana. Simpla intrare in vigoare a acordului de asociere nu inseamna o perspectiva europeana apropiata, e doar un proces tehnic. 

– Pozitia Romaniei este ca nu credem ca Federatia Rusa intentioneaza sa invadeze Ucraina. Rusia a inceput sa-si atinga al doilea obiectiv, federalizarea si dezmmebrarea tarii.

Cerem ca presedintele Putin sa-si respecte cuvantul. Toate informatiile arata ca Putin nu a spus adevarul cand a informat opinia publica ca a ordonat retragerea Fed.  Ruse de la frontiera. Mentinerea acestor trupe, 40.00 de militari cu tehnica de lupta moderna, plus 25.000 de militari in Crimeea, a fost un formidabil element de presiune asupra autoritatilor de la Kiev si un suport puternic care a incurajat separatistii sa organizeze referendumurile. Credem ca Vladimir Putin are obligatia sa-si respecte cuvantul. Eu nu cred ca Putin nu-si respecta cuvantul, iata ca am avut prea multa incredere.

– Al doilea element este legat de mesajul sa nu se organizeze referendumuri pentru independenta sau pentru apartenenta la Fed. Rusa. Ieri, inainte de numararea voturilor, ministrul Lavrov a salutat rezultatul referendumurilor, ceea ce il puyne pe Putin din nou intr-o situatie dificila de a se constata ca una spune si alta face. In sfarsit in ceea ce priveste Ucraina, solutia noastra este ca aceasta tara sa-si reobtina garantii pentru integritate teritoriala si independenta. 

– In ceea ce priveste Moldova. Si eu si toti factorii de decizie am stiut ca in perioada 1-9 si in continuare vor exista provocari ale Federatiei Ruse in Rep. Moldova. Repet, am stiut! Romania insista pentru 27 mai pentru ca atunci are loc un consiliu extraordinar, pe 26 iunie are loc consiliul ordinar de vara. Ar fi extrem de important sa se semneze in mai pentru a se da timp Romaniei, Rep. Moldova sa ratifice aceste acorduri inainte de vacanta de vara. Ar fi un semnal de puternic fata de angajamentul unor state fata de Rep. Moldova.

– Scenariul cel mai rau ar fi destabilizarea regiunii Odesa, care incinge ca un brau Transnistria si odata realizata, sa se poata ajunge cu federalizarea incluzand si Transnistria astfel ca teritoriul controlat de Rusia sa ajunga la Chilia, vechea frontiera a Romaniei cu URSS. In Odesa se incearca o regrupare a rusofonilor, sa speram ca populatia ucraineana va reusi sa tina aceasta regiune in echilibru care are riscul de a antrena si Transnistria. 

Moldova este supusa unor riscuri consistente de securitate, adar nici Gagauzia nu este extrem de linistita, ca dealtfel nici zona din est locuita de minoritatea bulgara. Trebuie mult calm, atenbtie si sa nu se raspunda provocarilor pentru ca nu estimam ca Fed Rusa va trimite trupele in regiune, cu exceptia celor care se afla deja in Transnistria. In analiza noastra, Transnistria are 5 mii de militari bien instruiti, bine echipati.

– Am sa incerc sa deschid o portita legata de survol. Romania va actiona in deplin acord cu regulile ce vor fi stabilite la nivelul UE in acest sens.

UPDATE ora 18.50: Consultarile de la Cotroceni s-au incheiat in urma cu cateva minute, urmeaza declaratiile de presa ale presedintelui Traian Basescu. Intalnirea a durat aproximativ o ora si jumatate.

DECLARATII VICTOR PONTA: Pozitiile oficialilor romani sunt foarte bine coordonate legate de pozitia Romaniei fata de Ucraina si SUA, acest primobiectiv l-am atins si pozitia Romaniei va fi foarte clara si era necesar acest lucru. Am discutat despre modul de aplicare a sanctiunilor impuse de UE, Guvernul va aplica cu fermitate fata de toate persoanele inscrise pe lista de persoane indezirabile nivelul de sanctiuni impuse. Am reiterat cererea ca in cadrul unei seidnte CSAT sa analizam implementarea acestora. Presedintele a spus ca ne va informa cand convoaca CSAT-ul”a declarat premierul Victor Ponta, ajuns la Casa Armatei dupa intalnirea cu Basescu.

UPDATE ORA 17.44: Presedintele Traian Basescu va face declaratii de presa la ora 18.30, la Palatul Cotroceni, dupa intalnirea cu premierul Victor Ponta. Mai jos va prezentam cate imagini de la intalnirea presedintelui Basescu cu premierul Ponta de marti seara.

 

UPDATE ora 17.37: Premierul Victor Ponta a ajuns la Palatul Cotroceni.

Intalnirea dintre premier si seful statului va avea loc la ora 17.30, informeaza Administratia Prezidentiala. Premierul a confirmat in urma cu putin timp ca va merge la Cotroceni in aceasta dupa-amiaza.

Va prezentam mai jos scrisoarea trimisa de presedintele Romaniei, Traian Basescu, catre premierul Victor-Viorel Ponta. 

Citeste si: BASESCU: ROGOZIN e nebunul regelui, are rolul sa enerveze. Va scrie mult, are mintea odihnita

“Stimate Domnule Prim-Ministru,

Avand in vedere declaratiile dumneavoastra publice recente prin care va manifestati nelamurirea in legatura cu pozitia Romaniei privind situatia din Ucraina si din regiune, in conformitate cu Art. 86 din Constitutia Romaniei va invit pentru consultari astazi, 13 mai 2014, la ora 17.30, la Palatul Cotroceni. 

Consultarile vizeaza clarificarea nelamuririlor Guvernului referitoare la politica externa, de securitate si de aparare a Romaniei – problema urgenta si de importanta deosebita. La aceasta intalnire va recomand sa participe toti membrii Guvernului sau, cel putin, ministrii care fac parte din Consiliul Suprem de Aparare a Tarii”, se arata in textul scrisorii presedintelui.

Afla aici detalii despre solicitarea premierului de convocare a sedintei CSAT

Reamintim ca premierul Victor Ponta a declarat marti, inaintea sedintei de Guvern, ca va transmite presedintelui Traian Basescu solicitarea oficiala de a organiza o sedinta extraordinara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT)). Solicitarea premierului vine in urma atacurilor lansate de vicepresedintele rus Dmitri Rogozin la adresa Romaniei.

“Vom transmite astazi presedintelui Romaniei solicitarea oficiala de a organiza in cat mai scurt timp o sedinta extraordinara a CSAT, pentru a analiza situatia creata pentru a lua o decizie si a pentru a asigura functionarea institutiilor statului roman”, declarase premierul Ponta.

Acesta a mai precizat ca este nevoie de un “raspuns institutional, de o singura voce cu care Romania sa vorbeasca”.