Ponta ajuta Moldova la Bruxelles! Barroso a anuntat ridicarea vizelor pentru moldoveni

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la Bruxelles, ca Romania va sprijini total si neconditionat Republica Moldova si a transmis un mesaj puternic pentru Parteneriatul estic. Primul-ministru Victor Ponta s-a intalnit vineri, la Bruxelles, cu José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, si cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, in cadrul unei reuniuni oficiale.

Cei trei oficiali au sustinut o conferinta de presa, vineri, in care au prezentat rezultatele discutiilor. Barroso a anuntat ca vizele pentru cetatenii R.Moldova vor fi ridicate, iar Victor Ponta a salutat decizia europenilor. La randul sau, Leanca s-a aratat bucuros sa vorbeasca in limba romana, la fel ca predecesorul sau.

Ponta a afirmat ca Romania, R. Moldova si CE vor identifica si prezenta toate resursele si procedurile pentru ca proiectele asupra carora s-a cazut de acord astazi sa poata fi realizate si a anuntat ca la inceputul anului viitor va avea loc o noua reuniune comuna.

“Afirm suportul total, neconditionat si special pe care Romania il acorda si la Vilnius, si in toate procesele ulterioare parcursului european al Republicii Moldova”, a subliniat premierul roman, aratandu-se bucuros de anuntul facut de presedintele CE cu privire la procedura de ridicare a vizelor pentru cetatenii R.Moldova.

Ponta a tinut sa sublinieze ca premierul moldovean Iurie Leanca este o personalitate pro-europeana care si-a angajat Guvernul pe calea integrarii europene.

Barroso: Romanii trebuie sa inteleaga cat de sensibil este subiectul Schengen in unele tari UE

La randul sau, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, le-a explicat romanilor, vineri, cat de sensibile sunt subiecte precum Schengen si libera circulatie in unele state membre UE, din cauza unor forte extremiste, transmite Mediafax. Liderul Executivului european a precizat ca nu poate oferi “o data precisa” privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

“Pozitia noastra, a Comisiei, nu s-a schimbat. Ne-am mentinut pozitia de a sprijini Bulgaria si Romania in acest demers. Dar, trebuie sa fiu realist, decizia este luata de statele noastre membre si, dupa cum stiti, din motive diferite, aceasta nu este inca posibila. Acesta este, de asemenea motivul, pentru care nu ma pot angaja sa avansez o data precisa”, a spus Barroso, intrebat daca cele doua tari vor adera la Schengen in 2014.

Barroso a mai precizat ca “din punctul de vedere al Comisiei ar trebui sa fie posibil, dar nu depinde de institutiile europene”. “Decizia depinde de pozitia unor state membre. Aceasta e realitate, e o apreciere foarte onesta. Cred este important ca opinia publica din Romania sa stie exact care sunt provocarile”, a declarat presedintele Jose Manuel Barroso.

Acesta a subliniat ca in unele state membre exista “un amalgam, o confuzie” intre libera circulatie a muncitorilor, intre Schengen, migratie si refugiati, provocate unele forte extremiste care “exprima ingrijorari privind migratia in general”.

“Fortele populiste incearca sa pretinda ca Europa este un fel de continent complet deschis, fara reguli, fara granite. Asta nu e adevarat. Ceea ce se intampla foarte des este faptul ca autoritatile nu aplica legile”, a spus Barroso, dand ca exemplu dreptul de sedere.

“Exista reguli daca cineva abuzeaza de dreptul de sedere. Daca cineva nu poate trai intr-o alta tara pentru ca nu are mijloacele (…) autoritatile acelei tari au dreptul de trimite aceasta persoana acasa”, a declarat presedintele CE.

Jose Manuel Barroso a subliniat ca a facut aceste precizari pentru a transmite opiniei publice din Romania “cat de sensibila” este chestiunea Schengen in unele state membre.

Leanca: Si eu voi vorbi in limba romana

Premierul moldovean Iurie Leanca a tinut sa vorbeasca in limba romana, la fel ca predecesorul sau Victor Ponta,  afirmand ca aceasta este “limba noastra materna” si ca “vrem sa demonstram ca prin limba noastra suntem mai mult decat vecini”.

Leanca s-a aratat multumit de discutiile foarte pragmatice purtate la Bruxelles si a subliniat ca tara sa va continua parcursul european, propunandu-si sa treaca de la asociere politica la integrare.

“Multumesc CE, comisarului Oettinger, pentru ca impreuna cu colegii de la Bucuresti am stabilit o conlucrare foarte buna trilaterala”, a mai spus acesta, vorbind despre proiectele prioritare asupra carora s-a cazut de acord.

“Discutiile de azi au aratat cu multa pregnanta ca suntem pe calea corecta”, a mai spus el, obiectivul fiind “un sistem energetic al R.Moldova mult mai sigur, mai putin vulnerabil la oscilatiile din regiune”.

De asemenea, Iurie Leanca a vorbit si despre proiectele de interconexiune la nivel de transport, reamintind ca “mai sunt rani care nu sunt vindecate, podurile distruse in Al doilea Razboi Mondial”.

“Impreuna cu colegii si prietenii de la Bucuresti si Bruxelles vrem sa relansam constructia celor doua poduri”, a mai punctat acesta.