Ponta arunca vina pe CGMB in problema cu apa calda din Bucuresti: O parte a CGMB se opune fuziunii RADET-ELCEN

ponta-oprescu

Premierul Victor Ponta considera ca o parte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) se opune hotararilor de fuziune a regiei de distributie termica (RADET) cu Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), situatie politica ce trebuie rezolvata, altfel bucurestenii urmand sa se supere pe consilieri aflati in campanie. Premierul a facut astfel referire la datoriile RADET, in contextul problemelor cu furnizarea apei calde pentru un numar important de bucuresteni.

“Din cauza situatiei de la Consiliul General al Municipiului Bucuresti – nu vreau s-o transform in politica, desi e politica, a explicat si primarul general, azi – se opune Consiliul General, sau, ma rog, o parte a Consiliului General, adoptarii hotararilor care sa ne permita sa facem fuziunea si sa stergem datoriile. Sper doar ca toti consilierii generali, indiferent de apartenenta lor politica, sa-l sprijine pe primarul general, pentru ca noi am facut toate procedurile si suntem la zi cu totul. Altfel, o sa se supere bucurestenii pentru ca niste consilieri generali sunt in campanie electorala, ceea ce e foarte rau”, a spus Ponta.

El a adaugat ca Guvernul si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, au facut cu mai mult timp in urma toate demersurile legale pentru fuziunea RADET-ELCEN.

PDL si PNL cer demisia “de urgenta” a primarului general al Capialei, Sorin Oprescu, pentru proasta gestionare a banului public, a declarat, luni, Mihai Atanasoaei (PDL), aratand ca bucurestenii nu vor avea apa calda si caldura decat pe perioada campaniei electorale.

Citeste si: Bucurestenii ar putea sa nu plateasca la pretul de apa calda consumul pentru zilele in care nu au avut-o

“Ne intoarcem la vremea in care va trebui sa ne spalam in ligheanele ceausiste”, a sustinut, intr-o conferinta de presa, Mihai Atanasoaei, purtator de cuvant al PDL Bucuresti, care a sustinut ca Sorin Oprescu “fuge de raspundere” si ca motivul pentru care RADET a ajuns in situatie de faliment ar fi refuzul primarului general de a plati datoriile catre aceasta companie.

La randul sau, liderul consilierilor PDL din CGMB, Mircea Raicu, a precizat ca, dupa sase ani de “administratie Sorin Oprescu”, bucurestenii “retraiesc momente din epoca de aur”, acest lucru fiind rezultatul a sase ani de subfinantare cronica a serviciilor publice de incalzire si transport.

Bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4, 5 si 6 nu au mai avut apa calda incepand din 2 octombrie. ELCEN, furnizorul Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), a explicat ca apa calda nu a mai fost livrata la temperaturile obisnuite in urma reducerii cantitatii de gaze primite de la Distrigaz.

Citeste si: SORIN OPRESCU: ACTIUNEA DISTRIGAZ SUD RETELE ESTE UNA FORTATA DE DIVERSE INTERESE

RADET a anuntat pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2, 3, 4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre ELCEN.

Incepand din 30 septembrie, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata catre ELCEN, din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei. Sambata, Distrigaz a anuntat ca a reluat furnizarea la parametri normali.

“Cresterea temperaturii se face gradual. in prezent, ELCEN distribuie caldura la parametri optimi, dar intervine consumul la nivel local. Devine o chestiune de timp pana consumatorul final va avea acces la apa calda”, a explicat Gabriel Ignat, directorul general al ELCEN.

Reprezentantii ELCEN declarau duminica dupa-amiaza, pentru Mediafax, ca apa calda va reveni la temperatura obisnuita, pana la ora 18.00, in toate sectoarele afectate din Capitala.

ELCEN a precizat ca a acumulat datorii in valoare de peste 88 de milioane de lei catre Distrigaz, in timp ce are de recuperat de la RADET aproximativ 2,5 miliarde de lei, fara a mai calcula si penalitatile, pentru energia termica livrata si neplatita in perioada noiembrie 2012 – septembrie 2014.

Edilul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a formulat o sesizare la ANPC privind problema apei calde, in care sustine ca RADET a incalcat clauzele contractuale care prevad o anumita temperatura de livrare a apei, iar consumatorii vor fi nevoiti sa achite un serviciu de care nu au beneficiat.