Ponta: Basescu a spus ca respinge bugetul, presedintele vrea sa sicaneze cat poate de mult

Premierul Victor Ponta a declarat ca nu a ajuns la niciun acord cu presedintele Traian Basescu, dupa intalnirea avuta marti seara la Palatul Cotroceni, la care a participat si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, dar si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea si ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Victor Ponta si Traian Basescu au purtat negocieri timp de aproape o ora, iar la final Victor Ponta a declarat ca presedintele l-a informat ca va respinge bugetul si il va contesta la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Premierul a mai spus ca l-a rugat pe Traian Basescu sa faca aceste proceduri intr-un termen rezonabil, astfel incat Romania sa aiba un buget la 1 ianuarie 2014, insa nu a primit niciun raspuns.

“Din pacate pozitia presedintelui a fost extrem de inflexibila, mi-a spus ca va da proiectul de buget inapoi, singura rugaminte a fost de a nu tergiversa extrem de mult si pana la 1 ianuarie sa avem totusi bugetul.  Noi nu avem cum sa renuntam, toate taxele si impozitele sunt deja in vigoare, legea bugetului de stat e alta lege. Nu avem ce sa facem, plus ca negocierea cu FMI si CE e foarte clara. Presedintele va retrimite legea, va contesta la CCR, speranta mea a fost ca aceste proceduri sa le faca intr-un termen rezonabil si sa avem pana la 1 ianuarie bugetul. Nu mi-a garantat nici ca da, nici ca nu. Pozitia sa a fost extrem de inflixibila”, a precizat Victor Ponta.

Presedintele vrea sa sicaneze cat poate de mult. El spune “O sa vedeti ca n-aveti ce face trebuie sa suportati toate aceste proceduri pe care am dreptul sa le folosesc”. Mi-a si spus ca a gresit ca nu le-a folosit cand a gresit guvernul Boc si le foloseste impotriva noastra. A spus ca nu e de acord cu bugetul. I-am spus ca nici nu trebuie sa fie de acord. Romanii au votat aceasta majoritate cu acest guvern, ca daca erau de acord cu politicile lui Basescu, il votau pe el.
Eu nu pot sa ma duc la Basescu sa faca bugetul, l-a mai facut si a fost o catastrofa. Suntem opusul politicilor economice promovate de Basescu. Trebuie sa respecte politicile noastre, asa cum si noi vrand nevrand le-am acceptat”, a declarat Ponta, la finalul discutiilor cu Traian Basescu.

“Acordul de coabitare e suspendat pana ce presedintele va promulga bugetul. Parlamentul urmeaza sa dea votul, se trimite la presedinte, el m-a asigurat ca il retrimite, il votam inca o data, probabil il va contesta la CCR si dupa aceea va trebui sa-l promulge. Rugamintea mea a fost ca toata aceasta joaca de sicanarea sa se desfasoare pe parcursul lunii decembrie si sa avem bugetul ar fi spre binele oamenilor. Ei trebuie sa aiba un buget de la 1 ianuarie”, a mai adaugat premierul.