Ponta: Daca faceam congres PSD in decembrie, eu nu candidam. Acum vad o majoritate, dar nu exclud ca la un moment dat se va intampla ceva

Comitetul Executiv National al PSD se reuneste la Orastie

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat joi ca alegerile prezidentiale din 16 noiembrie a fost pentru el o lectie dureroasa venita la momentul oportun, adaugand ca, din fericire, cei care pot sa invete din asemenea lectii au probabil o a doua sansa.  Totodata, Victor Ponta a precizat ca daca Congresul PSD, stabilit pentru primavara anului viitor, ar fi avut loc in decembrie, el nu ar fi candidat, deoarece nu se simte pregatit.

“Trebuie o schimbare mai mare decat schimbarea de oameni. O schimbare care se va face in timp, PSD are nevoie de o reforma radicala. Stiu ca trebuie schimbat ceva si ca pana in primavara noul proiect trebuie sa cuprinda toate aceste lucruri. Nu stiu daca e cineva care poate mai bine decat mine, il voi sprijini. Toata echipa de conducere isi incheie mandatul, dar nu pentru ca am pierdut la prezidentiale. Am decis ca pana la Congres sa ne ducem pana la sfarsit mandatul. Daca faceam in decembrie un congres, eu nu candidam. Le-am spus ca nu sunt pregatit pentru un asemenea congres. Convingerea mea este ca pot sa particip la un nou proiect, nu sa incurc. Nu mi-am dorit sa piarda partidul cu mine candidat, ci sa castige cu mine chiar necandidat. Trebuie sa fiu eu unul din echipa care castiga. Trei alegeri am castigat, a patra nu”, a declarat liderul PSD. 

Premierul Victor Ponta a anuntat joi seara, la sfarsitul sedintei Comitetului Executiv National (CExN) al PSD ca in cadrul reuniunii s-a luat o decizie legata de asumarea actului guvernarii.

“Cu o singura abtinere, s-a decis faptul ca am primit un mandat foarte clar in 2012 de a guverna tara, ca am avut rezultate unele foarte bune in ceea ce priveste economia, agricultura, fondurile europene, dar ca sunt multe alte lucruri de facut in continuare. Si, atunci, in formula noua a Uniunii Social Liberale, pe care am lansat-o in 14 noiembrie, adica PSD-UNPR-PC si PLR, alaturi de grupul minoritatilor nationale si al altor eventual forte politice care ne vor sustine, ne dorim sa prezentam in Parlament in primul rand o formula restructurata de guvern si bugetul pentru anul 2015, in asa fel incat proiectele bune sa fie continuate”, a declarat premierul.

Citeste si: Unii membri ai PSD nu sunt pe deplin lamuriti cu privire la motivul excluderii lui Geoana, Vanghelie si Sova din partid

Ponta a adaugat ca guvernul trebuie sa se concentreze in principal in perioada urmatoare pe sanatate, educatie si infrastructura.

“E extrem de important, din acest punct de vedere, ca in perioada urmatoare sa ne folosim toate energiile pozitive pentru a asigura o buna guvernare. Asta inseamna continuarea cresterii economice, crearea de locuri de munca, dar si transformarea acestei cresteri economice din date statistice in proiecte concrete si in mod special, in urma discutiei de azi, si a proiectelor pe care eu le-am lansat, vreau sa continuam sa guvernam bine, cu o clara aplecare catre proiectele din sanatate, educatie si infrastructura. Romania are nevoie si guvernul trebuie sa lucreze, in perioada imediat urmatoare, in special in aceste trei domenii”, a spus presedintele PSD.

“Cu siguranta vom mai avea intalniri in cursul acestui an, la guvern vom merge in formula USL cu PLR si vom prezenta bugetul pe 2015 in care nu va exista nicio marire de taxe si impozite, nu se va schimba cota unica, iar tot ce este deja adoptat referitor la indexarea pensiilor, sanatate, educatie, este cuprins in proiect si sper sa fie sustinut de Parlament. Acum vad o majoritate care va functiona, dar nu pot sa exclud ca la un moment dat se va intampla ceva. Guvernarea tarii e un lucru mult mai complicat decat castigarea unor alegeri. Romania a iesit din criza si trebuie sa fie capabil sa-si gestioneze potentialul. Imi doresc ca viitorul guvern sa fie pregatit pentru ca guvernarea tarii e un lucru mult mai greu si complicat decat castigarea unor alegeri”, a mai spus Ponta.