Ponta, despre bugetul DNA: Va fi de 22 milioane euro. Pe site era doar o sinteza de buget, fara anexe

REACTIE INCREDIBILA, VICTOR PONTA, AUDIERE SORA PREMIER, ALEXANDRA HERTANU, IULIAN HERTANU, DOSAR DNA, VIZITA SPITAL MILITAR

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) va avea anul viitor un buget de 22 milioane euro, in crestere fata de bugetul de 20 milioane euro prevazut pentru acest an, a anuntat premierul Victor Ponta la inceputul sedintei de vineri a Guvernului, in care este adoptat proiectul de buget pe 2015. Prim-ministrul a sustinut ca pe site-ul Ministerului de Finante a fost publicata “doar o sinteza” a proiectului de buget si a precizat care sunt sumele alocate DNA.

“Eu incerc sa explic ca ati pus pe site o sinteza a bugetului, fara anexe, pentru ca nu avea cand, acum s-au facut, azi noapte si in cursul acestei zile, si cred ca este foarte important ca fiecare ordonator secundar sau tertiar de credite sa inteleaga acest lucru. Ca sa fie foarte clar la ce ma refer: DNA a avut anul acesta 20 milioane de euro, va avea anul viitor 22 milioane de euro. Deci, nu se taie, se pune si cred ca e valabil pentru fiecare institutie din aceasta tara ca atunci cand cere, primeste ceea ce a cerut si ceea ce putem sa oferim din banii pe care-i avem cu totii”, a spus Ponta.

Joi, Directia Nationala Anticoruptie si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca in proiectul de buget pentru 2015, publicat de Ministerul Finantelor Publice, nu pot fi identificate fondurile alocate pentru institutie, ci acestea sunt incluse in cele pentru Ministerul Public, institutie care ar urma sa aiba un buget cu 31,94% mai mic decat cel din 2014.

Citeste si: PROIECTUL DE BUGET PE 2015 A FOST APROBAT DE GUVERN

Vineri, sedinta Guvernului, programata initial sa inceapa la ora 10.00, a fost amanata pentru ora 17.00, surse oficiale declarand agentiei Mediafax ca amanarea a fost decisa din motive tehnice legate de inchiderea pe cifre a unor pozitii de fila bugetara, guvernantii constatand, vineri dimineata, ca “s-au strecurat” unele erori la introducerea datelor.

In acelasi timp, reprezentantii Guvernului transmit ca amanarea este cauzata de faptul ca nu a fost incheiata procedura de introducere a datelor in sistem de catre toate ministerele si autoritatile.

Vineri la pranz, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Codruta Kovesi, a declarat ca a fost informata de reprezentantii Ministerului Finantelor ca propunerile bugetare ale DNA urmeaza sa se regaseasca in fisa de buget a institutiei.

“In cursul noptii, am primit un email din partea reprezentantilor Ministerului Finantelor, in care au precizat ca propunerile noastre au fost insusite si urmeaza sa se regaseasca in fisa de buget a Directiei Nationale Anticoruptie”, a spus Kovesi.

Citeste si: Ponta, intrebat de ce a publicat bugetul pe 2015 daca nu era finalizat: Intrebati-l pe ministrul Valcov

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a aratat, joi, ca DNA va avea bugetul solicitat in 2015, precizand ca situatia a fost clarificata in urma discutiei pe care a avut-o cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, si cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. A aratat ca bugetul Ministerului Public pe 2015 creste si a justificat absenta filei distincte privind DNA prin faptul ca aceasta nu se regaseste in varianta de buget pentru consultare, precizand ca fila va fi anexata proiectului ce va fi aprobat de Guvern si trimis in Parlament.

“Bugetul total al Ministerului Public in anul 2015 creste, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adica in crestere cu 19,29 milioane lei fata de cat a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public si, in mod automat, bugetele DNA si DIICOT, inregistand cresteri”, a spus atunci Valcov.