Ponta, despre noul presedinte al PSD: Nu ne spune DNA pe cine sa alegem sef la vreun partid

Victor Ponta, despre noul Cod Fiscal: Vor decide autoritatile locale asupra scaderii sau majorarii taxelor

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca o persoana nu era arestata nici in perioada comunismului de catre procurori daca dorea sa fie sef la partid, iar sanctiuni trebuie aplicate acelora care incalca legea, dar ca, altfel, nu spune DNA cine sa fie ales presedinte al unui partid.

Intrebat de presa daca va avea o discutie in interiorul partidului in legatura cu viitorul presedinte al PSD in conditiile in care, din stenograme cel putin, reiese ca exista discutii legate de functia de presedinte, Ponta a raspuns: “Vreau sa va spun un lucru: eu cred ca nici pe vremea comunistilor nu te arestau procurorii daca vroiai sa fii sef la partid. Deci, ce se intampla intr-un partid, intr-o democratie, este de a se alege de catre acei membri. Sa-ti faca cineva dosar penal..? Pai ce? O sa numeasca DNA sef la partide? Asta este culmea! Evident ca, daca cineva incalca legea, raspunde, daca nu, insa, traim in Europa, traim intr-o tara libera si nu ne spune DNA pe cine sa alegem sef la vreun partid, nici la PSD, nici la PNL, nici la PC /…/ asa incat cred ca trebuie sa ramanem in limitele Constitutiei si ale democratiei”.

Anterior, Ponta a declarat ca nu cunoaste amanunte despre dosarul in care sunt implicati Viorel Hrebenciuc si Dan Sova, el aratand ca, daca trebuia sa fie arestati toti cei care vorbesc despre sefia PSD, atunci si el ar fi trebuit arestat in 2010, cand a fost ales in fruntea partidului.

Citeste si: STENOGRAME DIN DOSARUL HREBENCIUC. Deputatul i-a promis sprijin lui Sova la sefia PSD

El a aratat ca nu cunoaste amanunte despre dosarul in care sunt implicati purtatorul de cuvant al PSD, Dan Sova, si deputatul social-democrat Viorel Hrebenciuc si nu cunoaste nimic despre promisiuni privind functii contra legii.

”Nu cunosc aceste lucruri, nu comentez nimic care tine de dosare penale”, a spus Ponta.

Senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi acceptat, la solicitarea deputatului Viorel Hrebenciuc, sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse, pentru ca deputatul sa nu execute o eventuala condamnare, potrivit DNA.

Hrebenciuc i-ar fi cerut sa se asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau din PSD ar fi acceptat-o.

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru “a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii”.

Citeste si: Ilie Sarbu sustine ca Viorel Hrebenciuc nu are cu el “o relatie de prietenie cum avea cu alti colegi”

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca membrul PSD condamnat, pe care Hrebenciuc voia sa il sprijinire prin adoptarea unei legi de amnistiere si gratiere a pedepsei, este Miron Mitrea. Instanta suprema l-a condamnat, in 15 octombrie, pe deputatul PSD Miron Mitrea la doi ani de inchisoare cu executare, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei sale, decizia nefiind definitiva.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis colegului sau din PSD, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Purtatorul de cuvant al PSD, Dan sova, a declarat, la iesirea de la DNA, ca nu si-a pus problema sa fie seful PSD si ca nu a vorbit niciodata cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, in legatura cu solicitarile pe care, potrivit procurorilor anticoruptie, i le-ar fi facut Viorel Hrebenciuc.

Viorel Hrebenciuc este cercetat de procurorii DNA, alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea celor doi deputati.

Hrebenciuc este urmarit penal in acest dosar pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, in 13 august, ca Dan-Coman sova, la data faptelor reprezentant legal al SCA “sova si Asociatii”, este urmarit penal pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, in perioada 2007-2008, SCA “sova si Asociatii” a incheiat trei contracte de asistenta juridica cu complexurile Turceni si Rovinari, in urma carora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.