Ponta, despre o Declaratie a Parlamentului pentru demisia presedintelui Basescu: Se va discuta luni

Ponta, despre o Declaratie a Parlamentului, pentru demisia presedintelui Basescu: Se va discuta luni

Membrii coalitiei de guvernare vor discuta, luni, despre posibilitatea initierii unei actiuni parlamentare, precum adoptarea unei Declaratii a Parlamentului, pentru demisia presedintelui Traian Basescu, ca urmare a cazului in care este implicat fratele sau, potrivit liderului PSD, premierul Ponta.

Intrebat, la Antena 3, care trebuie sa fie pentru presedintele Traian Basescu consecinta situatiei in care se afla fratele sau, despre care a afirmat ca avea cunostinta, si daca majoritatea parlamentara, din care face parte si PSD, vrea sa adopte o Declaratie a Parlamentului pentru demisia presedintelui, Ponta a raspuns ca nu vrea sa discute despre cazul concret, dar a aratat in acelasi timp ca, din punct de vedere politic, oriunde in Europa un presedinte al carui membru de familie este implicat intr-un astfel de caz are la dispozitie o decizie politica, corecta, si anume demisia.

Citeste si: MIRCEA BASESCU ar putea fi TRANSFERAT la spitalul Penitenciarului Jilava

“In ceea ce priveste modul in care majoritatea parlamentara va actiona sau va actiona in continuare, nu vreau sa spun eu asta-seara, nu pot sa decid singur, insa cu siguranta maine avem sedinta de coalitie de guvernare si vom discuta inclusiv daca exista sau nu posibilitatea unei actiuni parlamentare. Maine cu siguranta nu o sa ne facem ca nu exista subiectul”, a spus Ponta.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, sambata, ca va face demersuri pentru ca “rapoartele SRI si SPP” privind protectia sefului statului “in cazul vizitelor la clanul Bercea” sa ajunga la Comisile Parlamentare pentru un raport din care sa rezulte daca presedintele a fost sau nu informat.

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Mircea Basescu, in dosarul in care este acuzat ca ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, in urma interventiei sale la judecatori, Bercea Mondial sa scape de inchisoare.

Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel.

Citeste si: Sotia lui Mircea Basescu i-a cerut IERTARE familiei presedintelui

Mircea Basescu este acuzat ca, in perioada 20 februarie 2011 – 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Capatana, pentru a interveni la judecatori sa dispuna o solutie favorabila in dosarul in care Sandu Anghel era judecat pentru tentativa de omor, respectiv ca si-a injunghiat un nepot.

Anchetatorii sustin ca, in schimbul banilor, Mircea Basescu ar fi promis ca va interveni la judecatori sa dispuna fie condamnarea lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Scandalul a inceput miercuri seara, odata cu difuzarea inregistrarilor audio-video legate de cazul Bercea. inregistrarile au provocat un scandal in mediul politic de la Bucuresti. Premierul a cerut demisia sefului statului, iar Traian Basescu a negat orice legatura, precizand, cu lacrimi in ochi, ca intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-si apara fratele alege consolidarea justitiei. Purtatorul de cuvant al sefului statului a declarat joi seara ca “demisia lui Traian Basescu ar fi cea mai mare piedica pusa justitiei”.

Presedintele Basescu a sustinut, joi la pranz, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. El a spus ca nu a avut niciodata vreo discutie cu fratele sau, Mircea Basescu, privind sprijinirea lui Sandu Anghel in procesele pe care acesta le are. De asemenea, el a mentionat ca face apel face apel la orice politist, procuror sau magistrat din cazul Sandu Anghel ca, daca a existat vreo interventie a sa in ancheta sau decizia justitiei, sa o faca publica.

Traian Basescu a mai spus ca nu se va transforma intr-un avocat al fratelui sau, Mircea Basescu, si ca, mai mult, considera ca acesta nu trebuia sa se implice intr-o zona cu astfel de oameni si intr-un asemenea anturaj.

La final, cu lacrimi in ochi, presedintele a spus ca isi incheie declaratia de la Palatul Cotroceni “asigurand” ca intre nevoia de consolidare a justitiei si reflexul firesc de a-si apara fratele alege consolidarea justitiei.

Premierul Ponta a declarat joi seara, intr-o emisiune televizata, ca discursul presedintelui Traian Basescu legat de cazul fratelui sau reprezinta o ipocrizie daca nu va fi insotit si de demisia din functia prezidentiala, deoarece orice decizie a justitiei va fi legata de el atat de catre cetateni, cat si de catre oficiali din strainatate.

Purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea, sustine, intr-un comunicat remis MEDIAFAX joi seara, ca “demisia sefului statului ar fi cea mai mare piedica pusa justitiei”, astfel creandu-se culoar spre Cotroceni premierului Ponta, “care i-a aparat public fara nicio ezitare pe colegii de partid chemati in fata justitiei.