PONTA, despre refugiatii care vor veni in Romania: Vor fi egali cu noi, doar ca ei nu vor vota. Vor avea libertate totala de miscare

Premierul VICTOR PONTA a declarat la postul B1 TV ca la nivelul UE nu exista inca un plan bine stabilit referitor la gestionarea crizei imigrantilor, dar se lucreaza la el. In Romania, s-au facut doua tabere la Timis si se cauta facilitati, principala problema fiind ca acestia trebuie integrati.

”Avem doua tabere in Timis pentru refugiatii ce vor veni prin cota. Am cautat facilitati de cazare. Problema e ca daca primesc statutul de refugiati ei sunt cetateni egali cu noi, doar ca nu au voie sa voteze. In rest au voie sa mearga unde vor, nici macar nu pot sa-i tin in Romania daca nu vor, au dreptul sa mearga la spital, teoretic, problema e ca nu au card de sanatate, teoretic au voie la scoala, practic nu au fise scolare, teroretic au voie sa munceasca, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot sa-si deschida cont in banca. 

Cea mai mare greseala e sa-i tii in tabere permanente. Nu au conditii, cheltuielile sunt foarte mari. Acum  ne-am dat seama ca din 2006 noi alocam 3 lei pe zi si 60 de bani de cheltuiala. E jenant si rusinos. Problema e sa incerci sa-i integrezi, sa-i ajuti sa-si gaseasca o locuinta. Pe hartie avem multe. In realitate nu avem aceasta experienta si aceasta cultura”, a spus PONTA.

CITESTE SI: Patru refugiati, dintre care doi sirieni, prinsi intr-un tren care circula pe ruta Bucuresti-Timisoara

Acesta a mai aflat in Iordania ca multi barbati care au ajuns in tabere acolo si-au lasat familiile si s-au intors in Siria, unde lupta pentru cine da bani.

CITESTE SI: PONTA: NU EXISTA O PRESIUNE MIGRATIONISTA ASUPRA ROMANIEI

Premierul a mai sustinut ca odata ajunsi in tabara, autoritatile trebuie sa stabileasca in 30 de zile daca vor primi statut de refugiat, apoi trebuie stabilit daca li se vor echivala studiile, cum vor primi acces la sanatate, cum le vor fi primiti copiiii la scoala.

Sursa foto: rtv