PONTA: Fenomenul VIOLENTEI DOMESTICE s-a DIMINUAT in ROMANIA

Premierul VICTOR PONTA a declarat marti ca fenomenul violentei indreptate impotriva femeilor si al VIOLENTEI DOMESTICE s-a diminuat mult in ROMANIA, datorita cresterii gradului de civilizatie si educatie, dar poate reaparea si intr-un asemenea context reactia societatii, a autoritatilor trebuie sa fie ferma, marcata de toleranta zero.

“Am vrut sa particip la inceputul acestei conferinte pentru ca subiectul pe care-l abordeaza a disparut cumva de pe agenda publica si agenda institutionala a Romaniei. Si intrebarea mea este: chiar am rezolvat problema? Chiar nu mai exista deloc violenta in familie, intr-adevar nu mai exista drepturi incalcate? Si m-as mira sa fie asa.

M-as bucura foarte tare, dar m-as mira. (…) Vreau ca prin aceasta conferinta sa readucem aminte opiniei publice, dar si institutiilor care au atributii in domeniu ca un fenomen care, intr-adevar, s-a restrans cu mult in ultimii ani, in primul rand prin educatie, pin cresterea gradului de civilizatie, prin lipsa de acceptare din partea societatii a unor fenomene de acest gen, poate aparea din nou, oricand, daca il ignoram. Sau, daca credem ca, intr-adevar, nu avem niciodata si nu mai exista in Romania violenta domestica, nu mai exista abuzuri”, a declarat afirmat premierul in discursul tinut la conferinta internationala avand ca tema combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice.

CITESTE SI: O FEMEIE este BATUTA la fiecare 30 secunde, in Romania 

Ponta a adaugat ca Guvernul a procedat corect prin reinfiintarea Departamentului pentru Egalitate de Sanse din cadrul Ministerului Muncii.

“Din punct de vedere institutional (…) am facut foarte bine reinfiintand un departament care a existat si, sigur, intr-o perioada mai dificila a fost desfiintat, cel al egalitatii de sanse, aderand intre primele tari la Conventia de la Istanbul, aplicand toate reglementarile internationale. Dincolo de institutii, cred ca o vigilenta a opiniei publice, sprijin din partea mass-media si toleranta zero fata de orice moment in care un asemenea fenomen ar reaparea este ceea ce trebuie sa faca o societate europeana, o societate civilizata si o societate educata”, a spus premierul.

Ponta si-a exprimat speranta ca in Romania sa se auda cat mai putin despre violenta domestica. “Si asta nu pentru ca nu o tratam sau pentru ca nu ni se pare o stire, ci pentru ca, intr-adevar, nu prea mai exista. Iar atunci cand exista, imi doresc foarte mult sa existe o reactie foarte clara, sanctiuni imediate si toleranta zero”, a mai declarat premierul. 

Victor Ponta a participat marti la deschiderea conferintei internationale ,,Romania — o abordare holistica pentru combaterea violentei impotriva femeilor si a violentei domestice’, organizata in cadrul proiectului POSDRU ,,START — O viata de calitate in siguranta’ de Departamentul pentru Egalitate de Sanse din Ministerul Muncii.

CITESTE SI:  INS ar putea centraliza si datele referitoare la VIOLENTA in FAMILIE 

La eveniment au mai participat secretarul de stat Ioana Liana Cazacu, sefa Departamentului pentru Egalitate de Sanse intre Femei si Barbati, consilierul prezidential Dan Mihalache, ministrii Rovana Plumb, Robert Cazanciuc, Liviu Pop si ministrul muncii din Republica Moldova, Ruxanda Glavan, precum si parlamentari din Romania si Republica Moldova.

Sursa foto: adevarul.ro