Ponta: Guvernul nu-si va angaja raspunderea pe noul Cod fiscal, daca PNL nu va bloca proiectul in Parlament

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Guvernul nu isi va angaja raspunderea pe proiectul noului Cod fiscal, daca PNL nu va bloca dezbaterea si adoptarea acestuia in Parlament. Ponta a mai spus, aflat la Senat la finalul sedintei coalitiei de guvernare, ca prima optiune, care dealtfel va fi pusa in practica pe 20 martie, este trimiterea documentului in Parlament, iar pana in iunie sunt trei luni in care Parlamentul sa dezbata si sa imbunatateasca proiectul de lege. 

“Daca nu blocheaza (PNL dezbaterea si adoptarea noului Cod fiscal — n.r.), nu am de ce sa angajez raspunderea. (…) Au zis sa discutam in Parlament. Foarte bine, daca nu blocheaza… Prima optiune normala si pe care de altfel o si punem in practica pe 20 martie este trimiterea (proiectului — n.r.) in Parlament. Este luna aprilie, mai, iunie — sunt trei luni in care Parlamentul pot sa dezbata, sa imbunatateasca ce e de imbunatatit. Daca nu ne blocheaza PNL, daca nu ne contesta la CCR, daca nu folosesc lucrurile pe care PDL, de obicei, le folosea ca sa ne blocheze, nu avem de ce sa angajam raspunderea. A fost, daca vreti, un cartonas galben pe care l-au inteles si ma bucur ca sunt dispusi la dialog”, a declarat Victor Ponta.

Citeste si: Darius Valcov: Ma voi intalni cu presedintele Iohannis pentru a discuta despre codul Fiscal si bugetul de stat

Ponta a adaugat ca isi doreste ca proiectul noului Cod fiscal sa fie dezbatut si aprobat cat se poate de repede in Senat, astfel incat sa fie adoptat pana la finele sesiunii parlamentare februarie-iunie.

“Am discutat cu colegii mei din coalitie care nu sunt membri ai Guvernului despre faptul ca in jurul datei de 20 (martie — n.r.) va veni la Senat, ca prima Camera sesizata, Codul fiscal si ca ne dorim sa fie dezbatut si aprobat cat se poate de repede de Senat ca sa mearga la Camera Deputatilor, sa ne incadram in termenul de final de sesiune, final de luna iunie, pentru aprobarea finala ca sa avem sase luni de pregatire, de implementare a noului Cod fiscal si Codului de procedura fiscala”, a explicat premierul.

Citeste si: Codul Fiscal are peste o mie de amendamente, sustine Darius Valcov

Intrebat daca ar fi necesara o perioada mai mare de timp pentru dezbaterea publica a proiectului noului Cod fiscal, Victor Ponta a replicat ca acesta a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finante in urma cu o luna si jumatate, la care se adauga si trei luni de dezbatere parlamentara.

“Mai mult decat cele trei luni in care este in Parlament? Deja proiectul este pe site-ul Ministerului de Finante de o luna si jumatate, cu inca trei luni — patru luni si jumatate. Si sase luni pentru intrarea in vigoare. Eu cred ca este mai mult decat de bun simt. Nu am vorbit de azi pe maine. Este mai mult decat rezonabil”, a conchis premierul.