Ponta ii cere lui Basescu sa convoace SEDINTA CSAT dupa provocarile lui ROGOZIN

Premierul Victor Ponta a declarat marti, inaintea sedintei de Guvern, ca va transmite presedintelui Traian Basescu solicitarea oficiala de a organiza o sedinta extraordinara a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a analiza situatia politica din regiune. Solicitarea premierului vine in urma declaratiilor vicepresedintelui rus Dmitri Rogozin la adresa Romaniei.

Astfel reprezentantii Guvernului, constituind mai mult de o treime dintre membrii CSAT vor trimite, marti, presedintelui Traian Basescu solicitarea de convocare a unei reuniuni extraordinare a CSAT privind situatia politica din regiune, a anuntat premierul Ponta.  

“Vom transmite astazi presedintelui Romaniei solicitarea oficiala de a organiza in cat mai scurt timp o sedinta extraordinara a CSAT, pentru a analiza situatia creata pentru a lua o decizie si a pentru a asigura functionarea institutiilor statului roman”, a spus premierul Ponta.

Acesta a precizat ca este nevoie de un “raspuns institutional, de o singura voce cu care Romania sa vorbeasca”. “Am avut o discutie cu ministrii care sunt membri ai CSAT, constatand impreuna ca, pe de o parte, situatia din Ucraina s-a inrautatit in ultima perioada. In plus, au existat actiuni de provocare din partea unor oficiali ai Federatiei Ruse.

Citeste si: Rogozin: Rusia inentioneaza sa reactioneze dur la declaratiile si actiunile Romaniei

Este evident ca Romania trebuie sa aiba o pozitie institutionala, care poate fi reflectata in baza unei dezbateri si decizii a CSAT”, a subliniat Victor Ponta, care a mai spus ca asteapta invitatia presedintelui de a participa la sedinta CSAT.

De asemenea, si senatorul PNL Corneliu Dobritoiu, fost ministru al Apararii, a comentat la postul B1TV intalnirea ministrilor din CSAT, spunand ca este “stranie”.

“E o uzurpare de autoritate cand ai presedintele activ, valid, sanatos, sa spui ‘Convocam o sedinta, dar fata matale’, nu se poate asa ceva”, a declarat acesta, spunand ca se poate ajunge la “un haos total”.

“Ne departam de la cutume, de la realitatile din statele democratice”, a mai adaugat fostul ministru al Apararii, spunand ca apare si riscul ca cetateanul de rand sa constate ca exista “o ruptura a deciziei strategice” la cel mai inalt nivel al statului.

Citeste si: BASESCU: ROGOZIN e nebunul regelui, are rolul sa enerveze. Va scrie mult, are mintea odihnita!

Inca de la sfarsitul lunii aprilie, primul-ministrul Victor Ponta a anuntat ca va cere, in urmatoarea sedinta a CSAT, o evaluare privind problemele de securitate, in contextul crizei din Ucraina.

In urma cu o saptamana, premierul Victor Ponta a anuntat, dupa o discutie cu ministrii Apararii, de Interne si Externe, ca marti va primi o analiza la zi privind situatia din Ucraina si Moldova si o actualizare a strategiei Romaniei, acte pe care, ca vicepresedinte al Consiliului Suprem de Aparare a tarii (CSAT), le va inainta presedintelui pentru a fi discutate in CSAT.

In replica, presedintele Traian Basescu a declarat ca face apel la premierul Victor Ponta sa nu terfeleasca CSAT, care nu este “un club de dezbatere”, si i-a cerut sa depuna, chiar si in noaptea de duminica spre luni, o strategie pe situatia din Ucraina, daca vrea convocarea Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

El a aratat ca situatia Ucrainei s-a discutat de mult in CSAT, dar premierul Ponta nu si-a dat seama cand.