PONTA ii ia APARAREA lui ILIESCU: Exclud SPECULATIA ca ILIESCU ar face jocul RUSILOR

Premierul Romaniei VICTOR PONTA ii ia apararea lui ION ILIESCU in scandalul inchisorilor CIA de pe teritoriul Romaniei si exclude speculatia ca fostul presedinte al Romaniei ar face jocul rusilor.

Premierul adauga ca, in mandatul sau, nu a primit nicio informare privind vreun sediu CIA pe teritoriul tarii. Ce e drept, recunoaste ca nici nu a cerut.

Ca Ion Iliescu face jocul rusilor, eu nu cred. Ca a primit o vila in Elvetia, nu cred asa ceva. De cand sunt in functie nu am primit nicio informatie cu privire la existenta de inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. Ca sa fiu sincer, nici nu am cerut”, a explicat premiertul.

Fostul presedinte ION ILIESCU recunoaste intr-un interviu pentru revista germana Spiegel ca in perioada sfarsitului anului 2002 – inceputul lui 2003, “aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu“, informeaza postul B1 Tv.

CITESTE SI: MAIOR il CONTRAZICE pe ION ILIESCU: NU s-au APROBAT centre speciale CIA in ROMANIA

ION ILIESCU ar fi aprobat cererea, iar de restul detaliilor s-a ocupat IOAN TALPES care detinea functia de consilier pe securitate nationala. “Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada dinainte aderarii noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”, sustine fostul presedinte ION ILIESCU.

ION ILIESCU precizeaza ca daca ar fi stiu ce urma sa aiba loc acolo, nu si-ar mai fi dat acceptul, astfel ca asta a fost o lectie – “pe viitor sa fim mai atenti si sa cantarim cu constiinciozitate problema”.

CITESTE SI: PICCJ: INVESTIGATIA procurorilor in cazul INCHISORII CIA din ROMANIA se afla in LUCRU

Pe de alta parte, IOAN TALPES declara anul trecut pentru aceeasi publicatie faptul ca “ION ILESCU mi-a dat mana libera sa ma ocup de detalii”, fiind totusi constient ca “situatia poate deveni periculoasa”. Fostul sef al SIE recunoastea ca le-ar spus americanilor ca partea romana nu vrea sa stie ce se petrece in cladirea din Bucuresti.

Sursa foto www.adevarul.ro