Ponta ii raspunde lui Basescu: Declaratiile presedintelui sunt de carciuma. Nu inaintez alte propuneri

Ponta: Darius Valcov, unul dintre cei mai competenti ministri. Am trei posibile variante

Premierul Victor Ponta isi mentine propunerile de la Ministerul Culturii si de la Buget ca urmare a declaratiilor presedintelui Traian Basescu, pe care le-a catalogat “de carciuma”.

Premierul Victor Ponta a declarat ca isi mentine propunerile ca Rozalia Biro si Claudiu Manda sa fie ministri si ca va inainta alte nume doar daca presedintele le respinge pe cele actuale, argumentand ca declaratiile lui Basescu nu au nicio valoare si nu vrea sa comenteze afirmatii “de carciuma”.

“Declaratiile de televizor ale presedintelui Basescu nu au nicio valoare pentru mine. Nu vreau sa intru in acest discurs de carciuma al domnului Basescu. Eu mi-am facut datoria, Basescu, la Cotroceni sau la Ciresica, poate sa comenteze ce vrea”, a spus Ponta la Romania TV.

in opinia sefului Executivului, specialistii lucreaza in ministere ca functionari, iar ministrii sunt oameni politici care isi asuma decizii si au sprijin pentru aceste decizii, raspunzand politic pentru masurile adoptate.

Vezi aici declaratiile lui Traian Basescu cu privire la nominalziarile facute de Ponta la Cultura si Buget

El a precizat totodata, la Antena 3, ca a aflat punctul de vedere al Presedintiei doar prin intermediul presei, dar ca pozitia sefului statului este una pur politico-neserioasa si a apreciat ca presedintele Traian Basescu a fost – parafrazandu-l pe acesta – “mai catastrofal decat el insusi, ceea ce nu e usor”.

Ponta a aratat totodata ca Guvernul lucreaza cu votul Parlamentului, iar presedintele are doar atributia de a verifica propunerile din punct de vedere legal.

“Nu presedintele pune ministri”, a argumentat Ponta, aratand in acelasi timp ca, potrivit unei decizii anterioare a Curtii Constitutionale, seful statului poate respinge o singura data propunerea de ministru fara niciun argument legal.

 Reamintim ca presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta, intr-o conferinta de presa organizata vineri dupa-amiaza la Palatul Cotroceni, sa faca alte nominalizari pentru Ministerul Culturii si cel de Buget-Finante, punctand ca are rezerve pentru Rozalia Biro si Claudiu Manda. 

Seful statului i-a dat termen pana marti-miercuri lui Victor Ponta sa faca alte nominalizari pentru cele doua ministere, afirmand ca ar fi putut respinge propunerile, insa nu a facut-o deoarece exista riscul ca Ponta sa vina cu “doua nominalizari mai catastrofale decat acestea”.