Ponta incepe restructurarea si formarea Guvernului cu numarul 4

Premierul Victor Ponta se pregateste de restructurarea actualului Executiv si formarea Guvernului cu numarul patru. Intr-o conferinta de presa sustinuta joi seara la sediul PSD, Ponta a anuntat o restructurare a Cabinetului pe care il conduce, urmand ca partidul lui Calin Popescu Tariceanu sa-i inlocuiasca pe cei de la UDMR. Victor Ponta va trebui sa primeasca un vot de incredere pentru noul Guvern din partea Parlamentului, ramane de vazut daca parlamentarii isi vor da girul.

“Cred, cu o singura abținere, s-a decis faptul ca am primit un mandat foarte clar, in 2012, de a guverna tara in formula noua a USL pe care am lansat-o in 14 noiembrie: PSD, UNPR, PC si PLR, alaturi de grupul minoritatilor si, eventual, al altor forțe politice care ne vor susține ne dorim sa prezentam in Parlament, in primul rand o formula restructurata de Guvern si bugetul pentru anul 2015.” declara Victor Ponta.

CITESTE SI: MARIAN VANGHELIE, de neoprit: PONTA – un las, DRAGNEA – un mascarici!

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului sustinut de PSD, declara zilele trecute ca partidul sau vizeaza portofolii guvernamentale. “Nu am discutat nici calendarul si nici alte lucruri in detaliu legate de formula de participare la guvernare. Singurul lucru pe care vi-l pot confirma este, de principiu, vom intra in formula guvernamentala.”

Liderii PLR urmeaza sa se prezinte la negocieri. Surse din partid citate de Digi 24 sustin ca oamenii lui Calin Popescu Tariceanu vizeaza obtinerea a doua portofolii de ministru si a trei-patru secretari de stat. Ar prefera Finanțele si Cultura, dar nu e exclus nici portofoliul Mediului, care aparține inca UDMR. Liderii PLR spera sa rezolve, in urmatoarele saptamani, si problema inregistrarii juridice a partidului lor.

CITESTE SI: UDMR se RETRAGE de la GUVERNARE. KELEMEN HUNOR a facut anuntul oficial. UPDATE

Victor Ponta spune ca era la curent cu decizia UDMR de a iesi de la guvernare: “stiam, de fapt, de decizia UDMR. Le respectam decizia de a nu mai face parte din structura guvernamentala, insa sunt multe proiecte comune pe care trebuie sa le continuam, chiar daca nu vor mai fi reprezentați de ministri sau secretari de stat. Este in interesul Romaniei ca minoritațile, minoritațile maghiare in primul rand, sa aiba o voce puternica.”

Victor Ponta este prim-ministru din 7 mai 2012. A fost reinvestit dupa alegerile parlamentare din 2012, iar pana in primavara acestui an a guvernat alaturi de PNL, in formula USL. Dupa iesirea liberalilor de la guvernare, Victor Ponta i-a cooptat pe maghiari. in prezent, Guvernul are in componenta, PSD, UDMR, PC si UNPR. Daca partidele din componenta Guvernului se schimba, e necesar un vot in Parlament. Teoretic, coalitia de guvernare detine insa o majoritate mai mult decat suficienta, pentru ca Victor Ponta sa fie reinvestit fara prea multe emotii.