Ponta: Indexarea pensiilor si cresterea salariilor nu vor putea fi aplicate daca Basescu respinge BUGETUL pe 2014

Premierul Victor Ponta a anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca in situatia in care presedintele Traian Basescu nu va promulga bugetul pe 2014, asa cum a declarat recent, cei care vor suferi sunt cetatenii Romaniei. 

Premierul a explicat ca respingerea bugetului va avea consecinte grave asupra romanilor si a dat cateva exemple: nu vor putea fi indexate pensiile, nu vor putea fi majorate salariile si nu vor putea fi acordate bursele pentru medicii rezidenti.

Totodata, Ponta a atras atentia ca exista un risc major de intrerupere a acordurilor cu institutiile internationale, respectiv cu FMI, CE si BM.

“Am finalizat si trimis la Parlament bugetul pe 2014, negociat cu toate institutiile internationale si toti ministrii merg la Parlament pentru a sustine acest buget. Am luat act de intentia presedintelui de a bloca bugetul pe 2014. Sper sa fie un anunt politic, insa cei care platesc sunt cetatenii Romaniei. In masura in care bugetul va fi respins in intarziat, vreau ca oamenii sa stie care sunt efectele. Nu se va putea acorda indexarea pensiilor, bursele pentru medicii rezidenti si cresterea cu 10% a salariilor pentru cadrele didactice. Nu va putea fi crescut salariul minim si nici acorda cresterea venitului minim garantat. Nu vor putea fi platite titluri executorii pentru drepturi salariale obtinute in instanta in special de profesori. 

Extrem de grav, in lipsa bugetului, nu vom putea creste gradul de finantare a fondurilor europene, contributia nationala pentru 2014 reprezinta 5,5 miliarde lei si asta va duce la dezangajarea unor sume importante. Exista un risc major de intrerupere a acordurilor cu institutiile internationale. Intrucat deficitul pe 2014 de 2,2% este mai mic decat in 2013, 2,5, functionarea institutiilor statului se va face pe regula de 1 la 12, implicit un deficit mai mare si neinscrierea in tintele asumate cu FMI”, a spus premierul.

Victor Ponta a catalogat explicatia presedintelui Basescu de respingere a bugetului drept una politicianista, in conditiile in care taxa pe carburanti, fata de care si-a aratat nemultumirea seful statului, nu este cuprinsa in bugetul pe 2014.

“Sunt cele mai clare dintre efecte, explicatia data de presedinte este politicanista si lipsita de competenta, domnia sa se referea la o taxa pe carburanti care nu este prevazuta in bugetul de stat. Cred ca presedintele stia acest lucru si imi permit sa-i atrag atentia. Ar fi un mesaj extrem de rau intr-un moment foarte bun, dupa ce SP a confirmat ratingul Romaniei cu perspectiva pozitiva si cu pasul urmator de grad de investitii favorabil”, a mai declarat Victor Ponta.