Ponta, la Comandamentul de Iarna: Pana duminica VREMEA RAMANE REA si trebuie sa fim in dispozitiv

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, in sedinta Comandamentului de Iarna care a avut loc la ora 15.00 la Guvern, ca autoritatile locale din judetele aflate sub Cod Rosu pana la ora 22.00 trebuie sa fie in dispozitiv si a facut apel ca toate fortele de la Ministerul de Interne, Ministerul Apararii, Ministerul Transporturilor, Ministerul Sanatatii si autoritatile locale sa se concentreze pe cele sase judete vizate de vreme severa, respectiv Buzau, Braila, Calarasi, Constanta, Tulcea si Ialomita.

Totodata, primul-ministru a tinut sa atraga atentia ca pana duminica vremea nu se va imbunatati, informatie confirmata si de seful Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. ” Noi suntem in teren, insa pana duminica vremea ramane rea si trebuie sa fim in dispozitiv”, a atentionat Victor Ponta.

“Avem din nou vreme foarte rea, toate institutiile se vor afla sub coordonarea vicepremierului Liviu Dragnea, stiti ce aveti de facut. Vreau sa luati masurile necesare si imediat ce se opreste viscolul sa ne apucam de deszapezire. Trebuie sa fim tot timpul in alerta, ma refer la case izolate, persoane bolnave. Sper ca stitit foarte bine ce aveti da facut si pana nu trece vremea rea, ramane toata lumea in dispozitiv”, a declarat Ponta.

Primul-ministru a adaugat ca va adopta hotararea prin care se instituie stare de alerta in judetele Ialomita, Constanta, Tulcea si Calarasi si a facut apel ca toate fortele sa fie coordonate catre aceste zone.

“S-a emis Cod Rosu si in Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea. Vom decide astazi extinderea starii de alerta care este deja in vigoare in trei judete. Precizez ca nu este vorba despre restrangerea drepturilor cetatenesti si nici de alocari financiare, ci de alocari de forte si de sprijin. Toate fortele pe care le avem la interne, armata, transporturi, sanatate, autoritati locale, da le coordonati domnule vicepremier catre aceste zone. Vom adopta imediat hotararea de Guvern prin care se declara stare de alerta in Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea. Daca vremea se mai linisteste, vreau sa fie toata lumea in actiune. Aeroporturile sunt deschise, caile de comunicatie feroviara spre Constanta functioneaza, chiar daca autostrada s-a inchis, avem macar comunicatie feroviara”, a mai declarat premierul.

La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca mai mult ambulante sunt blocate plecate sa salveze bolnavi si gravide sunt blocate in judetele Buzau, Calarasi, Braila si Constanta. 

De asemenea, vicepremierul Gabriel Oprea a atentionat prefectii sa-si faca treaba, altfel ii va cere premierului sa fie dati afara.

“In teren sunt peste 9.000 de oameni. Mentinem in alerta alti 14.000 de militari, MAI ramane mobilizat in continuare. Domnilor prefecti, sa vorbiti mai putin si sa munciti mai mult. Stiu foarte mult cat munciti, aveti in mine un prieten, dar acolo unde situatia o va impune, am sa-i propun premierului schimbarea. Sunt convins ca nu va fi cazul. Trupele MAI si armata romana ne corelam foarte bine sa gestinam situatia”, a precizat Oprea.

La randul sau, Ion Sandu, seful ANM, a declarat ca viscolul si ninsorile vor continua pana joi dimineata, dupa care va veni gerul, temperaturile putand cobori pana la minus 15 chiar 20 de grade in noaptea de joi spre vineri si vineri spre sambata.

“Chiar daca judetele care se afla in cod rosu acum dupa ora 22.00 raman in cod portocaliu, pentru ca in aceste zone va continua sa ninga si vantul va fi intens. Maine dimineata atat intensitatea cat si vantul incep sa scada, dupa ora 10.00, desi sud-estul tari nu va avea coduri, vantul va continua sa bata. Maine seara si vineri seara vor fi temperaturi foarte scazute doua nopti, minus 15 grade joi si vineri seara, iar pe 2 si 3 februarie avem un semnal care nu e stabilizat ca va bate vantul din nou destul de tare in tot sudul tarii, vantul cu strat de zapada afanat putem avea senzatia de viscol. Fara precipitatii pana in momentul de fata. Pana la sfarsitul saptamanii asadar vremea nu este foarte buna”, a declarat seful ANM.

Reamintim ca meteorologii au emis Cod Rosu de vreme severa, valabil in sase judete din sud-estul tarii. Avertizarea este valabila intre orele 15.00 si 22.00 in judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Tulcea, Constanta.

Administratia Nationala de Meteorologie precizeaza, in informarea nowcasting de Cod Rosu, ca intre orele 15:00 si 22:00, judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea vor fi vizate de intensificari ale vantului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundenta, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero.

Meteorologii mai precizeaza ca, pana la ora 12, in toata zona avertizata, vantul si ninsoarea au fost în intensificare progresiva.