Ponta, la Moldova 1 TV, despre declaratiile sale in cazul Lukoil, considerate o ingerinta in justitie: Asta e o prostie din Romania!

Victor Ponta, despre noul Cod Fiscal: Vor decide autoritatile locale asupra scaderii sau majorarii taxelor

Premierul Victor Ponta a declarat, in Moldova, ca ideea conform careia declaratiile sale in cazul Lukoil reprezinta o ingerinta in justitie “este o prostie din Romania”, aratand ca el trebuie sa se preocupe de angajati si de impozite la buget care nu pot fi recuperate stand “cu un morman de fiare”.

Solicitat, la postul Moldova 1 TV, sa explice faptul ca a intervenit in scandalul Lukoil prin declaratii care au fost vazute de multe persoane drept o ingerinta in justitie, in contextul in care Republica Moldova invata de la state europene, in primul rand de la Romania, cum sa lupte cu coruptia, premierul Ponta, aflat in vizita in Republica Moldova, a raspuns: “E, asta este o prostie din Romania !”.

El a adaugat ca, in Romania, orice “chestiune economica” este imediat tratata politic, ceea ce este un lucru rau inclusiv pentru Moldova, si a aratat ca orice prim-ministru din Europa are in atributii pastrarea locurilor de munca si PLATA taxelor catre buget, fara sa se preocupe de justitie. Ponta a explicat astfel ca, in cazul Lukoil, preocuparea sa era ca angajatii companiei sa isi primeasca vineri salariile.

Citeste si: AMBASADORUL RUSIEI, OLEG MALGINOV, REACTIE PE TEMA LUKOIL: UNELE DECLARATII PUBLICE POT TRANSMITE SEMNALE GRESITE MEDIULUI DE AFACERI

“Pentru bugetul Romaniei, noi avem mai multe categorii de mari contribuabili, cei care platesc foarte multe taxe, impozite, accize, ori in momentul in care un mare contribuabil nu mai plateste taxe, e o problema, pentru ca acei BANI pe care nu-i mai plateste el, eu ar trebui sa-i tai din alta parte, de la scoli, spitale, armata, ceea ce nu-mi doresc. Asa incat, interventiile mele publice – eu nu am vorbit cu procurorii – am spus un lucru pe care l-am spus si il voi spune in continuare, ca orice efort pentru a salva locurile de munca si modul in care primim taxe si impozite la buget sunt foarte importante. Daca cineva nu a platit taxe suficiente, interesul meu este sa recuperez acei bani, nu sa-i inchid pur si simplu afacerea. Daca se va constata acest prejudiciu de catre judecatori, atunci trebuie sa-l recuperam de undeva. Daca eu stau cu un morman de fiare pe care nu mi le cumpara nimeni, nu le recuperez”, a adaugat Ponta.

Intrebat ce inseamna pentru bugetul Romaniei cele 230 milioane EURO impuse Lukoil, Ponta a raspuns ca este vorba de 0,2-0,3%.

Dupa ce premierul Republicii Moldova, Iurie Leanca, prezent in studioul TV, intrebat despre recentele declaratii ale subsecretarului de stat american Victoria Nuland privind amenintarile interne la adresa libertatii si democratiei, a afirmat ca Republica Moldova vrea sa rezolve problemele existente in acest domeniu mergand pe “cai batatorite” si cu asistenta Romaniei, care a reusit sa avanseze foarte mult in ultimii ani in acest domeniu, moderatorul TV a replicat ca Ponta se confrunta in Romania cu acuzatia ca tocmai el ar deteriora tot ce s-a cladit zeci de ani in justitie din punct de vedere al independentei, premierul Victor Ponta raspunzand: “Doamna, uitati cum facem: daca va e dor de dezbaterea politica din Romania, chemati un om politic care mi-e adversar si ne intrebati. Ideea e urmatoarea: eu acasa ma preocup de ceea ce in general pentru presa din Romania si vad ca nici pentru dumneavoastra nu e important, si anume viata de zi cu zi a oamenilor. Pana o sa ma intrebe primarul din Porumbesti despre Lukoil si doamna Nuland, mi-a aratat ca are 100 copii fara gradinita. Am fost in multe comune din Romania si tot nu m-a intrebat nimeni de doamna Nuland, ci m-a intrebat cum ajunge copilul care sta la 8 kilometri la scoala”.

Citeste si: MAE SI REPREZENTANTII AMBASADEI RUSIEI AU DISCUTAT DESPRE CAZUL LUKOIL

Luni, premierul Victor Ponta spunea ca procurorul este suveran si independent in cercetarea cazului Lukoil, insa Guvernul spera intr-o solutie legala care sa permita sanctionarea persoanelor vinovate si recuperarea prejudiciului, dar si continuarea normala a activitatii si PLATA salariilor catre angajati.

Ponta a facut referire si la sechestrul asupra unor bunuri ale companiei, comentand: “Banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania”.

“Imi exprim speranta ca, fara a interfera in niciun fel in activitatea suverana si independenta a procurorului, sa avem grija ca e vorba de 3.500 oameni si de niste interese economice de functionare a altor companii extrem de importante si sper doar in intelepciunea si responsabilitatea celor care ancheteaza de a gasi solutia legala. Totusi, aici nu e vorba ca am prins pe cineva furand o masina si indisponibilizam masina, aici sa indisponibilizezi conducte…banuiesc ca cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele in Rusia sau nu stiu unde si nici rafinaria nu o mutau maine din Romania. Dar justitia este independenta isi face datoria si banuiesc ca, daca se intampla ceva rau, cei 3.500 de oameni o sa vina la mine, ca asa e cu justitia. Eu doar sper si ne dorim sa se gaseasca solutia legala prin care, pe de-o parte, sa fie sanctionati cei vinovati, sa se recupereze prejudiciul fara sa aruncam in aer acea chestie cu “Fiat Justitia Pereat Mundi” (“Sa se faca dreptate chiar daca moare lumea”-n.r.)…eu sper sa fie doar cu “Fiat Justitia”, fara sa piara si lumea numai din asta”, a spus premierul.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, sa sesizeze Inspectia Judiciara atat in cazul declaratiilor facute de Victor Ponta cu privire la ancheta referitoare la Lukoil, cat si in cazul afirmatiilor lui Traian Basescu privind dosarul Microsoft si ale lui Varujan Vosganian despre condamnarea lui Sorin Rosca Stanescu.

Inspectia Judiciara urmeaza sa analizeze afirmatiile si sa prezinte concluziile intr-un singur raport privind apararea independentei justitiei, care va fi prezentat plenului CSM.