Ponta nu renunta la taxa de 7 eurocenti pe litrul de carburant: Sunt gata sa suport o batalie cu Basescu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni dupa-amiaza, ca nu renunta la introducerea taxei de 7 eurocenti pe carburanti, precizand ca in sedinta de Guvern de miercuri va adopta actul normativ prin care se restituie transportatorilor o parte din aceasta taxa.

“Miercuri vom adopta actul normativ pentru care am muncit cu ministrul Ioana Petrescu prin care in trimestrul 3, dar se va intampla trimestrial, o parte importanta din aceasta taxa va fi restituita transportatorilor care prezinta facturi fiscale”, a declarat Ponta, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern.

Intrebat cum comenteaza declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit careia masura de restituire a taxei va incuraja evaziunea fiscala, premierul a spus sec: “N-am urmarit declaratiile presedintelui” si a continuat ca toate institutiile statului isi vor face datoria pentru a combate frauda, referindu-se la Parchetul General, ANAF si SRI.

“Sunt convins ca toate institutiile statului – Parchet, ANAF, SRI – sunt extrem de bine pregatite pentru a combate frauda. Daca ne luam dupa aceasta gandire simplista ca vor frrauda, atunci nu mai incasam nicio taxa. Toate institutiile statului isi vor face datoria. Eu am incredere in institutiile statului si nu le folosesc pentru a obtine cateva voturi in plus”, a completat premierul.

El a adaugat ca este gata sa suporte o batalie politica cu seful statului. “Sunt gata sa suport o batalie cu Traian Basescu”, a mai spus premierul, la plecare luandu-l si pe ministrul pentru Buget Liviu Voinea, pentru a nu fi “asaltat” de jurnalisti. 

Vezi aici declaratia integrala a presedintelui Basescu pe tema accizei la carburant

Presedintele Traian Basescu a delarat, luni dupa-amiaza, ca introducerea accizei la carburant este o masura “abuziva si sadica”, miza fiind doar aceea de a alimenta baronii locali.

Presedintele a spus ca acciza este “o suferinta inutila”, atata timp cat Romania si-a indeplinit obligatiile asumate in tratatul de aderare, raspunzand astfel unei remarci facute de Victor Ponta, care a spus tot astazi ca Basescu “a ales sa taca” la cresterea pretului la benzina de pe vremea guvernarii Boc.  

Motorina va fi mai scumpa decat in Austria, a mai atras atentia presedintele, care a adaugat ca va fi o lovitura extrem de dura pentru agricultori si pentru firmele mici.

Seful statului a facut referire si la restituirea taxei pentru transportatori: “Victor Viorel, iti spun ca Finantele vor primi camioane de facturi pentru care n-au alimentat niciodata”, a spus Basescu.

Foto: activenews.ro