Ponta nu stie daca amana sau nu acciza la motorina, inca asteapta raspunsul CE

Premierul Victor Ponta a declarat ca asteapta inca raspunsul Comisiei Europene pentru amanarea introducerii accizei la motorina, iar daca acest raspuns va fi favorabil, va discuta cu presedintele Traian Basescu pentru a promulga bugetul de stat.

El a precizat ca asteapta acest raspuns pana miercuri, astfel incat Guvernul sa amane, tot miercuri, prin ordonanta introducerea accizei la motorina.

“L-am sunat luni, il voi suna din nou (pe presedinte – n.r.). Asteptam pozitia Comisiei Europene, imediat ce am raspunsul oficial, in speranta, sigur, ca acest raspuns este favorabil, il prezint si presedintelui cu propunerea de a promulga bugetul si a putea intra de la 1 ianuarie in buna functionare a institutiilor”, a spus Ponta.

Premierul a sustinut ca nu va aparea o discriminare intre soferii care alimenteaza masina cu benzina si cei care folosesc motorina, deoarece nici nu au acelasi pret, iar accizele sunt stabilite de Guvern, reprezentand decizii de oportunitate din politica fiscal-bugetara. Guvernul intentioneaza sa aplice acciza de 7 eurocenti doar la benzina si sa amane introducerea acestei taxe la motorina pentru o perioada de trei luni, interval in care sa fie cautate solutii, a anuntat, luni, premierul Victor Ponta.

La inceputul acestei saptamani, premierul declara ca acciza de 7 centi va fi aplicata doar la benzina, urmand ca acciza la motorina sa fie introdusa dupa trei luni. In acest sens, ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, a fost trimis de premier la Bruxelles, pentru a informa Comisia Europeana despre aceasta masura si pentru a primi acordul forului european.

“L-am trimis la Bruxelles pe Liviu Voinea pentru a avea un acord final al Comisei Europene pentru ca acciza de 7 centi sa o aplicam doar la benzina, care este cea mai ieftina din UE. La motorina sa amanam cu trei luni introducerea accizei in asa fel incat efectul asupra preturilor bunurilor de consum sa nu fie imediat, urmand ca in cele 3 luni sa gasim solutii. Doar pentru motorina sa avem un regim fiscal special. 

Nu va fi nicio crestere pentru produse, ca nu transporta nimeni cu masini pe benzina. Nu e necesar sa redeschidem legea bugetului. Speram ca Voinea sa aiba succes pe aceasta tema. In cazul motorinei, daca se accepta propunerea de catre Comisia Europeana nu avem nevoie sa facem modificari in lege”, a declarat Victor Ponta, luni dupa-amiaza.

Victor Ponta a mai aratat ca l-a informat pe presedintele Romaniei despre aceasta initiativa. “L-am informat si pe domnia sa despre initiativa Guvernului”, a spus premierul.

Ministrul Voinea va avea in cursul zilei de marti raspunsul Comisiei Europene privind posibilitatea aplicarii accizei de 7 centi pentru benzina, iar miercuri masura va fi adoptata in sedinta de Guvern.

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca a luat nota de declaratia premierului Victor Ponta si de informarea pe care i-a facut-o acesta anterior anuntului ca este dispus sa renunte la acciza pe motorina, aratand ca nu este un lucru care sa il satisfaca, dar demonstreaza ca se poate “construi un dialog” in continuare.

Alternativele pe care le propune Romania in locul accizei de 7 eurocenti la motorina trebuie sa aiba acelasi impact bugetar ca aceasta taxa, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al CE Simon O’Connor.