Ponta: Nu trebuia neaparat sa stiu tot ce voteaza Parlamentul, care este seful Guvernului

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, referitor la faptul ca Traian Basescu i-a cerut demisia pentru ca stia de modificarile la Codul Penal, ca nu trebuia neaparat ca el sa stie acest lucru si ca Valeriu Zgonea i-a spus ca acest proiecte au fost puse pe ordinea de zi de toti liderii de grup, transmite Mediafax 

“Dincolo de declaratiile politice, va spun ca nu trebuia neaparat sa stiu eu de tot ce voteaza Parlamentul. Parlamentul este seful Guvernului, si nu invers”, a afirmat Ponta.

Premierul a aratat ca legea amnistiei este singura despre care stia si pe care o sustine in continuare, “intr-o forma care sa raspunda tuturor asteptarilor”, adica amnistia sa nu se refere la fapte de violenta si de coruptie. “In mod sigur se va discuta in continuare si se va vedea care este forma cea mai buna”, a adaugat Ponta.

El a mai spus ca, referitor la Codul penal, a avut vineri o discutie cu presedintele Camerei Valeriu Zgonea si acesta l-a informat ca toate legile, inclusiv Codul Penal, au fost discutate in comitetul liderilor de grup, in care au fost prezenti toti liderii grupurilor parlamentare, iar acestia au decis includerea lor pe ordinea de zi a Camerei.

“Lucrurile sunt clare. Eu cred ca Parlamentul trebuie sa aiba dreptul de a legifera, dar pe legi de acest gen este necesara o consultare aprofundata, care nu a existat cu Ministrul Justitiei, CSM, ICCJ si ANI si, dupa aceea, trebuie informata Comisia Europeana, pentru a vedea daca modificarile votate de Parlament incalca obligatiile noastre”, a adaugat Ponta. El a mai spus ca atunci cand s-a votat nu era in tara, ci la Johannesburg.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca aceia care “au patronat” atac de marti la statul de drept, respectiv Victor Ponta, Crin Antonescu si Valeriu Zgonea, ar trebui sa demisioneze.

Seful statului a spus, intr-o emisiune la B1 TV, ca, in acest moment, exista pericolul ca Romania sa fie data exemplu si a aratat ca o masura interna radicala ar fi dizolvarea Parlamentului.

“Eu nu pot face asta. Avem in schimb alta (masura radicala – n.r.): Antonescu, Ponta, Zgonea sa demisioneze imediat. Avem solutii politice de a ni se da o noua sansa sa ramanem un stat european civilizat”, a afirmat Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, “cei care au patronat politic acest atac la statul de drept trebuie sa faca urgent un pas inapoi”.

“Oricat l-am plimba pe Ponta, ramane cu lovitura de stat din vara, cu plagiatul si acum cu lovitura la justitie. Poate sa isi cumpere zece avioane, va fi primit cu flori prin Africa (…) in Europa, America, Canada, va fi privit ca omul cu trei mari probleme – lovitura de stat, plagiatul si lovitura la justitie”, a comentat seful statului.

Basescu a mai spus ca avea obligatia sa spuna care este solutia pentru Romania acum, si anume demisia celor implicati in acest scandal, adaugand ca se pot mentine alianta si guvernarea, dar se pot schimba oamenii.

“Au si alti oameni decat niste imaturi incapabili de a intelege cum functioneaza statul de drept”, a spus Basescu.