PONTA participa marti, la TIRANA, la Summitul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est

Prim-ministrul VICTOR PONTA va participa marti, la Tirana, la Summitul Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP), la nivel de sefi de stat si guvern, informeaza Biroul de presa al Guvernului, care adauga ca premierul va fi insotit de ministrul Afacerilor Externe, BOGDAN AURESCU, informeaza Agerpres. 

“In cadrul summitului, premierul Victor Ponta va sublinia importanta acordata de Romania consolidarii procesului de cooperare regionala, care are o semnificatie deosebita mai ales in contextul evolutiilor politice din vecinatate si va reafirma sustinerea pentru continuarea procesului de extindere a UE, pe baza indeplinirii criteriilor de aderare. Romania s-a manifestat activ in sustinerea deschisa a importantei si relevantei acestui for regional de dialog politic, care constituie principala voce a regiunii pentru exprimarea aspiratiilor europene si euroatlantice ale participantilor sai”, noteaza comunicatul mentionat.

Potrivit programului anuntat de Biroul de presa al Guvernului, premierul Victor Ponta va fi intampinat, in deschiderea reuniunii, de presedintele Albaniei, Bujar Nishani, si va sustine un discurs in cadrul lucrarilor Summitului sefilor de stat si de guvern din Statele Participante la Procesul de Cooperare din Europa de Sud-Est.

CITESTE SI: DELEGATIA FMI a discutat la GUVERN cu VICTOR PONTA. UPDATE

De asemenea, comunicatul anunta declaratii de presa comune ale premierului Victor Ponta, presedintelui Bulgariei, Rosen Plevneliev, si presedintelui Albaniei, Bujar Nishani.

Sursa citata mentioneaza ca principalele teme pe agenda reuniunii vor viza evolutiile in plan regional si perspectiva europeana a statelor din Balcanii de Vest. Cu ocazia reuniunii se va adopta Declaratia Politica a Summitului SEECP.

Albania exercita in prezent Presedintia-in-exercitiu, preluata de la Romania cu ocazia Summitului SEECP care s-a desfasurat la Bucuresti la 25 iunie 2014. Romania este depozitarul Cartei SEECP si, in prezent, face parte din Troica SEECP, alaturi de Albania si Bulgaria.

CITESTE SI: PONTA: In cei trei ani de GUVERNARE social-democrata s-au CREAT 231.000 de noi LOCURI de MUNCA

Comunicatul mentionat mai precizeaza ca Procesul de Cooperare in Europa de Sud-Est este “forul politic cel mai important din regiune”, la care participa Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Grecia, R. Macedonia, R. Moldova, Muntenegru, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia, precum si Kosovo (in conformitate cu prevederile Declaratiei comune SEECP a sefilor de stat, Bucuresti, 25 iunie 2014).

Sursa foto www.a1.ro