Ponta: “Programul PRIMA MASINA” se va aplica de la 1 noiembrie

Actul normativ privind Programul PRIMA MASINA va fi adoptat in sedinta de guvern de saptamana viitoare, daca nu vor exista observatii de fond, urmand sa se aplice de la 1 noiembrie, a anuntat, marti, premierul VICTOR PONTA.

“Astazi avem in prima lectura si adoptam saptamana viitoare, daca toate reactiile sunt pozitive, programul pe care l-am lansat ieri (luni — n.r.) impreuna cu domnul ministru Nita, Programul PRIMA MASINA, care atinge trei obiective importante. Sprijinim tinerii care vor sa-si cumpere un AUTOTURISM, sprijinim achizitia de autoturisme nepoluante — pentru ca numai autoturismele noi intra in acest program, implicit cu cele mai inalte standarde de protectia mediului — si, trei, incurajam atat cat ne da voie legislatia europeana, incurajam productia interna”, a declarat premierul in sedinta de guvern.

Citeste si: PRIMA MASINA INCEPE LA 1 NOIEMBRIE. VEZI CONDITIILE DE ACCESARE SI LA CAT POATE AJUNGE VALOAREA MAXIMA A CREDITULUI

PONTA a subliniat ca Romania are producatori interni extrem de importanti — Dacia, Ford — de la care isi doreste sa ofere in continuare locuri de munca pentru cei din uzinele producatoare, precum si din industria orizontala.

Daca nu vor fi observatii de fond, saptamana viitoare adoptam ordonanta si intra in vigoare de la 1 noiembrie. Sper ca anul acesta macar cateva mii de masini sa fie achizitionate prin acest program”, a mai declarat premierul.

Statul roman va garanta jumatate din valoarea unui credit de maximum 50.000 de lei, plus TVA, pe care il vor putea accesa persoanele fizice pentru achizitia unei masini noi, incepand cu 1 noiembrie, a declarat, luni, ministrul Economiei, Constantin Nita.

Pentru un astfel de credit, rata medie ar fi de 150 de euro pe luna, arata calculele initiatorilor. Vor avea prioritate in obtinerea creditului tinerii cu varsta intre 18 si 35 de ani, dar si cei peste aceasta varsta pot beneficia de acest program.

Citeste si: MODIFICARI IN LEGISLATIA RUTIERA, DIN 28 SEPTEMBRIE 2014: AMENZI PENTRU SOFERII CARE NU TRANSPORTA COPIII IN CONDITII DE SIGURANTA

“Durata maxima a creditului va fi de 84 de luni iar MASINA noua poate fi atat din productia interna, cat si din import”, a explicat Nita.

Potrivit acestuia, va fi incurajata achizitia de MASINI cat mai putin poluante.