Ponta: Romania sprijina neconditionat Ucraina

Premierul Victor Ponta a declarat luni, intr-o conferinta organizata la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), ca Romania sprijina neconditionat Ucraina, dar totodata sprijina si sanctiunile impuse Rusiei.

“Romania este complet solidara cu ceea ce s-a decis la nivelul Uniunii Europene, anume sprijinul pentru suveranitatea si integritatea Ucrainei si sustinerea sanctiunilor fata de Federatia Rusa si decizia de a cere sprijinul pentru Federatia Rusa si separatistii din estul Ucrainei sa inceteze”, a spus Victor Ponta.

Premierul a anuntat, totodata, o serie de vizite externe in Republica Moldova, Turcia, China, iar la sfarsitul lunii septembrie va participa la Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

“Pot sa va anunt faptul ca miercuri voi fi la Chisinau, asa cum am fost si anul trecut pentru a sarbatorii alaturi de prim-ministrul Leanca Ziua Independentei Republicii Moldova, dar si pentru a consemna lucrurile concrete pe care Romania trebuia sa le faca demult si le face in sfarsit pentru Moldova, dincolo de sprijinul politic pentru integrare europeana, pentru dezvoltarea institutiilor democratice, inauguram gazoductul Iasi-Ungheni, vizitam primele gradinite construite cu sprijinul Guvernului Romaniei alocat in luna decembrie a anului trecut, inauguram serviciul SMURD (…). Avem ocazia cu prim-ministrul Leanca sa trecem in revista toate proiectele comune si toate zonele in care Romania poate sa ajute in mod concret prin donatii, prin sprijin financiar dezvoltarea institutiilor democratice si pastrarea identitatii romanesti a Republicii Moldova’, a spus Ponta, dupa intalnirea de lucru de la sediul Ministerului Afacerilor Externe cu ministrii Apararii, Mircea Dusa, respectiv Afacerilor Externe, Titus Corlatean.

Seful Executivului a adaugat ca joi va participa la Ankara la ceremonia de inaugurare a noului presedinte al Turciei. Premierul a aratat ca Turcia este principalul partener comercial al Romaniei in afara UE si un partener strategic in trilaterala in cadrul NATO, alaturi de Polonia.

De asemenea, prim-ministrul a anuntat ca saptamana viitoare va efectua o vizita in China, la invitatia omologului sau chinez. “Cu ocazia acestei vizite vom discuta in special despre parteneriatul economic, dincolo de relatiile politice dintre Romania si China”, a subliniat Victor Ponta.

El a aratat ca in perioada 23-25 septembrie va merge la Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru a prezenta pozitia Romaniei fata de situatia politica internationala. Premierul Victor Ponta a mentionat ca in SUA va avea o intalnire cu reprezentantii celor mai importante companii din domeniul energiei, obiectivul vizand independenta energetica a Romaniei si continuarea investitiilor acestor companii.