PONTA s-a intalnit cu JUNCKER. Cei doi au discutat despre propunerea Romaniei pentru functia de comisar european

Premierul Victor Ponta a discutat, vineri, cu Jean-Claude Juncker, presedintele ales al Comisiei Europene, despre propunerea Romaniei pentru ocuparea functiei de comisar european, spunandu-i ca prima optiune este portofoliul Agriculturii, iar oficialul de la Bruxelles a luat act de aceasta propunere.

Presedintele CE l-a informat pe Ponta ca va discuta cu toti premierii din statele UE, pentru a prelua toate propunerile privind componenta viitoarei Comisii Europene. Ulterior, Juncker va transmite statelor membre propunerile sale cu privire la portofoliile care le revin in perspectiva viitoarei Comisii, informeaza Guvernul.

Executivul precizeaza totodata ca, potrivit legii, toate procedurile aferente trebuie derulate strict de catre Guvern, cu informarea Parlamentului.

CITESTE SI: BASESCU, discutie cu presedintele CE despre propunerile pentru comisarul nominalizat de Romania 

“Conform legii, dupa acest anunt, Guvernul va urma toate procedurile necesare, inclusiv informarea Parlamentului Romaniei. Potrivit Tratatului de la Lisabona, precum si potrivit Legii 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, Guvernul este cel care trebuie sa deruleze toate aceste proceduri si va actiona in consecinta”, mai transmite Executivul.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca optiunea Guvernului este de a pastra in CE portofoliul Agriculturii si de a-l nominaliza pe Dacian Ciolos, dar ca nu poate face nominalizarea inainte de a discuta cu Jean-Claude Juncker, discutia fiind programata pentru vineri.

“Dupa cum stiti, aseara in cadrul Consiliului European nu s-a ajuns la o concluzie privind numirea presedintelui. Optiunea Guvernului Romaniei este de a pastra portofoliul Agriculturii si de a-l nominaliza pe domnul Ciolos, dar nu pot face o nominalizare pana nu discut cu presedintele Comisiei Europene, e ca si cand as nominaliza pentru ceva ce nu avem. In momentul in care avem confirmarea domnului presedinte Juncker ca Romania poate sa obtina din nou acest portofoliu, vine si nominalizarea”, a afirmat Ponta.

Intrebat cand va avea discutia cu Jean-Claude Juncker, premierul a spus ca vineri, adaugand ca scrisoare oficiala a Romaniei o va trimite imediat ce are confirmarea presedintelui Comisie Europene ca portofoliul Agriculturii revine tarii noastre.

“Din pacate e greu sa avem discutiile avansate intr-o zi sau doua, mai ales ca nu s-a ajuns la o concluzie legata de presedintele Consiliului”, a mai spus Ponta.

CITESTE SI: Un nou scandal intre premier si presedinte: Cine va nominaliza comisarul european din partea Romaniei 

Victor Ponta a declarat, joi, la Belgrad, ca va discuta si el cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre propunerea din partea Romaniei pentru postul de comisar european si a aratat ca este foarte probabil ca portofoliul Agriculturii sa fie pastrat.

El a mai spus ca nu a discutat cu presedintele Traian Basescu, care s-a aflat miercuri la Bruxelles, dar ca a aflat ca nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile in noile functii la nivel european.

“Nu am discutat cu presedintele Basescu, dar am aflat ca, din pacate, aseara nu s-a ajuns la o concluzie privind numirile in noile functii la nivel european, cu exceptia presedintelui Comisiei Europene, care a fost de altfel si votat de Parlament (…) Pozitia Guvernului, pe care de altfel am dezbatut-o si o voi discuta cu Juncker, este de a incerca sa pastram portofoliul Agriculturii. Este foarte probabil ca vom avea portofoliul Agriculturii”, afirma Ponta.

Presedintele Traian Basescu a discutat, miercuri, la Bruxelles, cu presedintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, despre “exigentele” pe care trebuie sa le indeplineasca propunerile statelor membre pentru viitoarele pozitii de comisar european, conform unui comunicat al Presedintiei.

De asemenea, in cadrul intalnirii s-a discutat despre propunerea de candidat si portofoliu pe care Romania o va avansa pentru viitoarea Comisie Europeana. Atat presedintele Basescu, cat si premierul Ponta si-au exprimat sprijinul pentru o noua nominalizare din partea Romaniei a actualului comisar european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Dacian Ciolos.

Inainte de a pleca la Bruxelles, Basescu a spus ca il va propune pe Dacian Ciolos pentru un nou mandat de comisar european, el precizand ca trebuie sa ii spuna noului presedinte al CE un nume din partea Romaniei, desi Guvernul nu a facut procedurile din tara.

Referindu-se la declaratiile premierului Victor Ponta, care a spus ca seful statului nu are mandat pentru a face nominalizarea de comisar european, Traian Basescu a spus: ”Eu nu am nevoie de mandat, eu am obligatia sa apar interesul national”.

Presedintele a precizat ca, si in timpul guvernelor Tariceanu si Boc, desemnarea comisarului european a facut-o Guvernul, dar ”in bun acord” cu el. ”Cand Tariceanu a incercat sa o faca de capul lui fiind cocos cu Vosganian, nu s-a putut”, a adaugat Traian Basescu. El a mentionat ca premierul Victor Ponta trebuia sa deruleze deja procedura pentru desemnarea comisarului european, care trebuia sa fie audiat in comisiile parlamentare de resort.

”Eu nu vreau sa am o reactie la declaratiile lui Victor Viorel, dar, la ora asta, cand presedintele Comisiei Europene e desemnat, Romania trebuia sa aiba scrisoarea trimisa de Guvern cu numele celui pe care il propune. Eu ma duc la Consiliul European ca presedinte al Romaniei. Eu nu-mi pot permite azi sa nu-i spun un nume lui Juncker, pentru ca stiu ca pe portofoliul pe care il vizam noi mai sunt si alte state interesate. Nu pot sa spun «domnul prim-ministru nu si-a facut treaba acasa»”, a sustinut Traian Basescu.

El a mai spus ca deja jumatate din tarile membre UE i-au trimis in scris noului presedinte al CE, Jean Claude Juncker, nominalizarile pentru comisar european.

Premierul Victor Ponta a declarat ca presedintele Traian Basescu vrea sa nominalizeze el comisarul european din partea Romaniei, dar ca nu i-a acordat presedintelui “mandat” in acest sens, deoarece Guvernul este cel care nominalizeaza comisarul.

“In ceea ce priveste nominalizarea comisarului european, conform Tratatului de la Lisabona si legii romanesti, Guvernul nominalizeaza un comisar. Domnul presedinte vrea sa il nominalizeze el. Eu nu consider ca… si nu i-am dat acest mandat si, de acum incolo, este foarte important pentru viitor. Asa cum se intampla si in Germania, cancelarul Merkel nominalizeaza comisarul, si peste tot in Europa comisarul european este desemnat de catre Guvern, eu nu am cum sa accept ca presedintele sa uzurpe un drept care, de altfel, a fost exercitat de catre Tariceanu in 2007 si de Emil Boc in 2009”, a spus Ponta.

Luni seara, premierul Victor Ponta a declarat ca a primit de la presedinteleTraian Basescu o scrisoare in care acesta ii transmite ca nominalizarea comisarului european din partea Romaniei o face seful statului.

El a aratat astfel ca presedintele are o anumita tendinta “patologica” de a strange pe ultimele luni de mandat cat mai multa putere.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, ca s-a inteles cu premierul Victor Ponta pe acelasi nume si acelasi portofoliu de comisar european, respectiv portofoliul Agriculturii, seful statului precizand ca doreste sa incerce sa obtina pentru Romania un post de vicepresedinte al Comisiei Europene.

Seful statului a spus in continuare ca Romania doreste sa mentina portofoliul agriculturii, detinut in prezent de Dacian Ciolos.

Presedintele a mentionat si ca nu stie de ce premierul Victor Ponta a spus ca nu va sustine propunerea de comisar european facuta de el.

Premierul Victor Ponta a mers, miercuri, la Curtea Constitutionala pentru a-si sustine punctul de vedere in cazul sesizarii privind conflictul juridic de natura constitutionala dintre Executiv si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.

“Eu, inainte de a propune comisarul european, voi merge in Parlament. Daca presedintele merge si propune la Consiliul European sa luam portofoliul X pentru ION IONESCU, eu nu o sa implementez acea decizie, ca nu imi este opozabila. Deci, daca eu sunt cel care trebuie sa desemnez comisarul, mi se pare normal sa fiu cel care participa la negocieri, ca altfel negociaza presedintele ceva ce trebuie sa fac eu, ceea ce sigur ca nu functioneaza”, a spus Ponta la plecarea de la CC.

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, cu unanimitate, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Presedintie, referitor la reprezentarea Romaniei la Consiliul European din iunie.

Sursa foto: gov.ro