Ponta si-a inceput vizita in Republica Moldova. Premierul va inaugura lucrarile la gazoductul Iasi-Ungheni

Premierul Victor Ponta si-a inceput vizita in Republica Moldova, decolarea spre Chisinau avand loc la ora 17.00, iar deplasarea spre resedinta de stat unde se va intalni cu intrevedere tête-à-tête cu omologul sau moldovean, Iurie Leanca, urmand a avea loc putin dupa ora 19.00.

Vizita oficialilor romani se va desfasura in perioada 26-27 august, fiind prilejuita de inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni.

Victor Ponta va avea, in cadrul acestei vizite, discutii bilaterale cu omologul sau, domnul Iurie Leanca, alaturi de care va participa si la inaugurarea lucrarilor la gazoductul Iasi-Ungheni. Lansarea lucrarilor de executie a gazoductului Iasi-Ungheni are loc intr-o zi cu semnificatie simbolica pentru Republica Moldova – Ziua
Independentei. Momentul reprezinta punerea efectiva in practica a Declaratiei comune privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, semnata la nivel de Prim-ministri, la 17 iulie 2012.

Gazoductul Iasi-Ungheni probeaza concret ca Parteneriatul Strategic stabilit in 2010 intre Romania si R. Moldova are efecte imediate si durabile pentru dezvoltarea economica si pentru cetatenii celor doua state. Proiectul gazoductului reconfirma si rolul Romaniei de partener crucial al Republicii Moldova in efortul integrarii europene, inclusiv sub raportul racordarii efective, fizice, la spatiul european.

Primul ministru al Guvernului Romaniei va participa si la Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru. Euroregiunea Siret-Prut-Nistru cuprinde 2 judete din Romania (Iasi si Vaslui) si 23 de raioane din Republica Moldova. La eveniment va participa si Comisarului UE pentru energie, Gunter Oettinger.

Reprezentantii Cabinetului, care se vor afla alaturi de primul-ministru in Republica Moldova, vor avea discutii bilaterale cu omologii lor pe domenii de interes, precum Energia, Educatia sau Sanatate, pe teme cum ar fi interconectarile retelelor de energie, bursele acordate studentilor din Republica Moldova sau perspectiva infiintarii unui serviciu de tip SMURD.

Din delegatia care il va insoti pe Victor Ponta la Chisinau mai fac parte Daniel Chitoiu, viceprim-ministru, ministrul finantelor publice; Mircea Dusa, ministrul apararii nationale; Robert Cazanciuc, ministrul justitiei; Remus Pricopie, ministrul educatiei nationale; Constantin NIta, ministrul delegat pentru energie; Raed Arafat, secretar de stat, Ministerul Sanatatii; Bogdan Aurescu, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe; Mihai Albulescu, secretar de stat, Ministerul Economiei; Mihnea Constantinescu, ambasador cu insarcinari speciale.