PONTA: Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem OPRI DESPADURIRILE ILEGALE

Premierul VICTOR PONTA a declarat sambata, la Targu-Jiu, cu privire la Codul Silvic, ca trebuie sa existe o colaborare intre seful Executivului, presedintele statului si Parlament pentru stoparea fenomenului de defrisare ilegala a padurilor, informeaza Agerpres. 

El a afirmat ca trebuie sa existe condamnari in randul celor care exploateaza sau comercializeaza in mod ilegal lemn, precizand totodata ca miercuri Guvernul intentioneaza sa adopte o ordonanta de urgenta prin care sa interzica pe termen limitat exportul de orice fel de masa lemnoasa neprelucrata.

CITESTE SI: EXPLOZIV SCHWEIGHOFER HOLZINDUSTRIE s-ar putea RETRAGE din ROMANIA

“Si presedintele, si eu, si Parlamentul putem sa colaboram ca sa oprim un fenomen care exista de multi ani in Romania si anume fenomenul despaduririlor ilegale si al acestei piete ilegale. Am avut niste acuzatii pe care mi le mentin la adresa unei doamne deputat fost ministru de la PNL, care s-a intalnit cu Schweighofer si promoveaza in Parlament interesele unei firme private si sustin in continuare acest lucru si am si date in acest sens si le are toata lumea, deja sunt publice. PNL si PDL in loc sa se gandeasca la binele tarii se gandesc la binele unor companii private. Asta am spus, nimic altceva, si nici nu-mi schimb pozitia, in sensul ca miercuri votam pentru Codul Silvic, in sensul in care astazi va fi pus pe site ca miercuri sa adoptam ordonanta care interzice exportul de bustean, in sensul in care intarim Garda de Mediu, Jandarmeria Montana si toti cei care au atributii de combatere, masuri concrete prin care facem ceva. Ca trebuia sa facem mai demult, ca de ce, uite facem acum. Trebuie sa avem condamnari pentru cei care taie ilegal si traficheaza ilegal lemn, daca participam toti la acest efort, o sa avem rezultate”, a spus prim-ministrul PONTA.

CITESTE SI: PROIECT OUG: EXPORTUL de LEMN, SUSPENDAT pana la 31 AUGUST

Premierul a mentionat ca marile probleme in ceea ce priveste exploatarea lemnului nu sunt la Romsilva, ci in cadrul ocoalelor private.

“Si in Gorj suprafetele din ocoale private sunt mult mai mari decat suprafetele de la Romsilva, deoarece in special in instanta judecatorii au retrocedat suprafete foarte mari pe baza Legii 247 din 2005. Romsilva din ce avea in 2005 a ramas cu o parte mica. Marile probleme nu sunt la Romsilva, ci sunt in ocoalele private si peste tot trebuie respectata legea, peste tot trebuie sa fie conditii foarte clare”, a mai spus seful Guvernului.

Sursa foto www.cotidianul.ro