Ponta: Solidaritatea europeana care s-a nascut dupa atentatul de la Paris e singurul lucru bun din tot ceea ce s-a intamplat

Libertatea presei nu poate fi ingradita prin violenta, dar exista sensibilitati protejate legal si in anumite situatii trebuie sa existe responsabilitate, afirma premierul Ponta legat de atacul Charlie Hebdo, adaugand ca francezii ar trebui sa se gândeasca cum au reusit ei sa asimileze comunitati.

El a apreciat ca ceea ce s-a intamplat in Franta va marca intreaga Europa, poate nu asa de mult cum a fost 11 septembrie in Statele Unite, dar cu siguranta va marca o atmosfera de teama, legata inclusiv de incapacitatea de a asimila comunitati.

“Cred ca inca nu am raspuns la niste intrebari: 1. Eu cred ca orice spui, orice scrii si orice publici, nu exista o justificare ca cineva sa vina sa te impuste pentru asta. si aici, Je suis Charlie, daca in sensul asta m-ati intrebat. Da, cred ca libertatea de exprimare, libertatea presei nu poate fi niciodata ingradita prin acte de violenta. 2. In acelasi timp, cu siguranta exista sensibilitati pe care, unele, le protejam legal – uitati-va ce se intâmpla si in Franta, si in toata Europa, si bine se intampla, ca este o infractiune sau oricum o contraventie sa contesti Holocaustul sau sa te referi la… si acolo, sanctiunea legala. Nimeni nu spune ca incalcarea libertatii de exprimare, ci toata lumea spune ca, intr-adevar, e bine sa existe aceste restrictii. Deci, din punctul asta de vedere, eu cred ca in anumite situatii si pentru lucruri cu totul si cu totul speciale, un tip de responsabilitate trebuie sa existe. Asta insa, poti, pana la urma, sa publici, sa faci orice, nu justifica ca cineva sa vina sa te impuste, dar o limita, dincolo de care apare o responsbilitate, trebuie sa existe”, a spus Ponta intr-un interviu Jurnalul.

Citeste si: ALEGERI INTERNE IN PSD, DOAR PRIN RETRAGEREA LUI PONTA DE LA CONDUCEREA PARTIDULUI

El a adaugat ca societatea franceza, o societate extrem de moderna, de democratica, marcata de o revolutie cu 200 de ani inaintea Romaniei, nu a reusit sa asimileze comunitati.

“Ma gandeam asa – si nu vreau sa fiu rautacios – cand ni se reproseaza noua, pe buna dreptate, ca n-am avut mare succes in a asimila comunitatea roma, de exemplu, poate ca fiecare ar trebui sa se gandeasca in ce masura au reusit ei. Insa tipul de solidaritate europeana, care s-a nascut dupa atentatul de la Paris, e un semn de indentitate care cred ca e singurul lucru bun din tot ceea ce s-a intamplat”, a mai afirmat Ponta.

Citeste si: Comitetul Executiv National (CExN) al PSD, programat in 30 si 31 ianuarie