PONTA: SRI nu a informat guvernul meu de Sandu Anghel

VICTOR PONTA a declarat, marti, ca Serviciul Roman de Informatii nu a informat guvernul despre activitatea infractionala desfasurata de Sandu Anghel. Premierul a adaugat ca, si in situatia in care primea astfel de informari, acestea nu aveau legatura cu activitatea Guvernului.

“Nu stiu in detaliu ce a spus Maior la comisii, m-am uitat doar pe ce a aparut in presa si cred ca a spus foarte clar ca nu a informat guvernul meu. Deci, nu am primit si daca primeam…nu erau in legatura cu activitatea Guvernului si…daca e vorba despre fapte de crima organizata, evident ca este treaba procuraturii, a politiei si toti trebuie sa isi faca datoria”, a declarat Ponta.

Citeste si: GEORGE MAIOR, SRI: Presedintele Basescu a spus adevarul ca nu a fost informat

Directorul SRI, George Maior, a declarat, marti, dupa audierea la Comisia parlamentara de control, ca activitatea infractionala desfasurata de Sandu Anghel si gruparea sa se afla in atentia SRI din 2001, Serviciul transmitand informari diversilor premieri, precum si presedintilor Iliescu si Basescu.

“Evaluarile preliminare realizate la nivelul SRI au relevat ca activitatile infractionale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, respectiv ale gruparii interlope pe care o coodoneaza, s-au aflat in atentia SRI din 2001. (…) Date fiind consistenta informatiilor obtinute de SRI, notorietatea, actiunile ilegale ale lui Sandu Anghel in lumea interlopa, impactul transfrontalier al acestor ilegalitati, SRI a actionat consecvent pentru informarea beneficiarilor legali in plan local, central si a organelor de urmarire penala”, a punctat Maior.

Citeste si: Ginerele lui BERCEA MONDIAL ramane in arest

Seful SRI a aratat ca, in perioada 2001-2012, SRI a derulat opt actiuni informativ-operative pe profilurile apararea Constitutiei, securitate economica, amenintari transfrontaliere, referitoare la activitati de criminalitate organizata ale gruparii Bercea.

“Aceste actiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, de la nivel central, presedinti ai Romaniei, si domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment, o informare transmisa presedintelui Traian Basescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce tin de securitate nationala vizavi de acest clan”, a spus Maior.

El a mai afirmat ca acea informare remisa presedintelui Basescu nu a continut aspecte referitoare la raporturile sau relatiile lui Bercea cu fratele sau, Mircea Basescu.