Ponta confirma ca ranitii in accidentul de avion produs in judetul Cluj au fost gasiti

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni seara, ca persoanele ranite in accidentul de avion de langa Belis au fost gasite, urmand a se organiza transportul acestora la spital.

Ponta a spus, la B1TV, ca a cerut sa fie informat imediat cand ranitii sunt gasiti. El a precizat ca a primit un SMS in acest sens in timpul emisiunii.

Surse medicale au precizat, pentru Mediafax, ca ranitii au fost gasiti de un padurar care cunoaste zona si care a transmis coordonatele echipelor de salvatori.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Alba, Alina Balas, in jurul orei 21.30 la numarul de urgenta 112 a fost primit un apel de la un padurar care cauta in zona Petreasa si care a gasit epava avionului si victimele la limita judetelor Cluj si Alba.

“Au fost gasite avionul si victimele, iar acum toate echipele se indreapta spre locul respectiv, avand de parcurs aproximativ un kilometru pana la locul respectiv”, a spus Alina Balas.

Seful IGSU, Ion Burlui, a declarat ca echipe medicale sunt pregatite sa preia ranitii, urmand sa decida la ce spitale vor fi dusi acestia.

La randul sau, prefectul de Alba, Gheorghe Feneser, a declarat ca avionul care a aterizat fortat a fost gasit in zona localitatii Petreasa, din judetul Alba, de un padurar, iar ulterior au fost anuntate echipele de cautare de la ISU Alba.

Feneser a spus ca primii salvatori au ajuns la raniti si le evalueaza starea de sanatate, dupa care acestia ar urma sa fie transportati la Cluj.

Aeronava, de tip BN2, a plecat, luni dupa-amiaza, de la Bucuresti spre Oradea, si a fost nevoita sa aterizeze fortat in jurul orei 16.00, intr-o zona muntoasa accidentata, la peste 1.400 de metri altitudine, la granita judetelor Cluj, Alba si Bihor. Unul dintre medicii din aeronava a reusi sa sune la 112, la ora 16.16, anuntand incidentul.

La bord se aflau patru medici, o asistenta si doi membri ai echipajului de zbor, avionul fiind pilotat de Adrian Iovan.

Echipa medicala din avionul care a aterizat fortat urma sa preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral, a declarat, luni, pentru Mediafax, dr. Victor Zota, coordonator de transplant.

Potrivit lui Zota, echipa medicala era condusa de medicul Radu Zamfir de la Fundeni si era formata din doctorii Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul “Sf. Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius.

Toate cele sapte persoane aflate in avionul cu medici care a aterizat fortat, luni dupa-amiaza, au fracturi si rani, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

In zona unde a aterizat fortat avionul a fost trimis si un elicopter de la SMURD Mures, insa acesta a fost nevoit sa se retraga, din cauza cetii.

Ministerul Transporturilor (MT) a precizat ca avionul, proprietate a scolii Superioare de Aviatie Civila, a decolat la ora 13.35 de pe Aeroportul International Aurel Vlaicu din Bucuresti, cu destinatia Aeroportul International Oradea, unde ar fi trebuit sa aterizeze la 16.35.

Potrivit MT, in jurul orei 16.00, autoritatile au fost informate ca echipajul a aterizat fortat in apropierea localitatii Belis, judetul Cluj.

“La mansa avionului se afla pilotul Adrian Iovan, cu experienta de peste 16.000 de ore de zbor, avand licentele in termen de valabilitate, atat el cat si copilotul Razvan Petrescu. Datele tehnice ale aeronavei confirma faptul ca detinea certificat de navigabilitate in termen de valabilitate”, a mai precizat MT.

Zborul avea loc in baza unui contract pe care scoala Superioara de Aviatie il are cu Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov.