Ponta, Wall Street Journal: Datoria publica a Romaniei va ramane sub 40% din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa

Premierul Victor Ponta a declarat, intr-un interviu pentru Wall Street Journal, ca Romania va tine cheltuielile publice sub control, chiar daca se apropie alegerile, si a promis ca datoria publica va ramane sub 40%.

In contextul ingrijorarilor legate de luptele interne privind directia politica a tarii, Victor Ponta a punctat ca va mentine deficitul sub 3 la suta din PIB, atat in 2013, cat si in 2014, dar si ca datoria publica va ramane sub pragul de 40 la suta din PIB – una dintre cele mai scazute din Europa. 

“Prioritatea mea absoluta este sa mentin aceste date pozitive, atata timp cat (…) dobanzile se pastreza la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani”, a declarat Ponta, in interviul acordat cotidianului american. 

Wall Street Journal mai arata ca al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene si-a redus deficitul sub 3 la suta din PIB, in anul 2012, dar tensiunile politice raman la cote inalte intre principalii lideri politici ai tarii, iar Fondul Monetar International a avertizat, in luna octombrie, in legatura cu riscul cheltuielilor publice inutile, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Sursa citata arata ca Ponta guverneaza intr-o coabitare inconfortabila cu presedintele Traian Basescu, pe care a incercat sa il inlature de la putere, fara succes insa, in anul 2012.