Porsche – O istorie a excelenței

Porsche este una dintre cele mai cunoscute marci de automobile din lume, apreciata pentru calitate si inovatie in domeniu. Iar din punct de vedere al istoriei, pozitia Porsche ca producator de automobile pe piata de profil este una foarte interesanta.

Totul a inceput de la Ferdinand Porsche, inginer pentru Mercedes si proiectant al Volkswagen Beetle, care a reusit sa construiasca unul dintre cele mai prestigioase branduri de automobile din lume. Astazi, Porsche este un producator de masini sport de top.

Concedierea de la Mercedes – un pas inainte?

Mercedes a fost si inca este un nume greu in industria automobilelor. Asa ca, cine si-ar fi putut imagina ca o concediere de la Mercedes poate insemna un urias pas inainte si nasterea unui nou brand de automobile de top? In anul 1930, Ferdinand Porsche a fost concediat de la Mercedes de catre Daimler-Benz. Motivul invocat a fost faptul ca modelele propuse de Porsche erau prea scumpe pentru perioada de imediat dupa recesiune.

Ferdinand Porsche a continuat sa faca istorie in industria automobilelor, fiind designerul Volkswagen, la cererea lui Adolf Hitler. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, asocierea cu Hitler i-a pus foarte multe piedici lui Porsche in incercarea de a pune bazele unei afaceri in domeniul auto. Acesta a fost retinut de catre francezi timp de aproape doi ani pentru crime de razboi, iar in tot acest timp nu i s-a acordat dreptul la un proces. Dupa eliberare, a urmat reintoarcerea in Stuttgart.

Porsche 365 – piatra de temelie pentru producatorul auto

Primul automobil care a primit numele de Porsche a fost modelul 365, proiectat de Ferry Porsche, fiul lui Ferdinand Porsche. Acesta a fost un pas extrem de important pentru a lansa compania, permitandu-le celor doi sa stranga suficienti bani pentru a se dezvolta. Porsche 365 era un model similar cu Volkswagen Beetle din foarte multe puncte de vedere: motorul racit cu aer montat in partea din spate a masinii, suspensia sau sasiul. Cu toate acestea, la scurt timp dupa lansarea primei versiuni, modelul a fost imbunatatit considerabil, punandu-se accent pe performanta.

De la masinile de curse la SUV-uri sport pentru familie

Versatilitatea este una dintre cele mai mari calitati ale celebrului brand de automobile. De-a lungul timpului, Porsche a scos pe pistele auto cele mai apreciate si puternice masini de curse, insa gigantul nu s-a oprit la aceasta nisa. Porsche si-a extins aria de expertiza si asupra altor modele, inclusiv SUV-ul Cayenne, sedanul Panamera sau modelele Cayman si Boxster.

Dintre toate acestea, modelul Cayenne este una dintre cele mai populare masini in Romania printre cei care opteaza pentru Porsche. Soferii aleg chiar si modele mai vechi, 2002-2010, deoarece calitatea acestor masini nu lasa timpul sa isi puna amprenta in mod negativ. Iar daca este nevoie de imbunatatiri, acestea pot fi adaugate cu usurinta. De exemplu, exista sisteme de navigatie dedicata pentru Porsche Cayenne, care le ofera soferilor beneficiile celor mai noi tehnologii. Navigatiile dedicate functioneaza cu Android si preiau comenzile de pe volan, sunt prevazute cu touchscreen, pot fi conectate cu senzorii de parcare si cu camera de marsarier si suporta aplicatii precum Waze sau Youtube si multe altele.

Inca de la infiintarea companiei, Porsche a reprezentat un proiect ambitios, caracterizat de excelenta. Astazi, modelele Porsche sunt apreciate de catre toti cei care le conduc, fie ca este vorba despre o masina sport, despre un sedan spatios sau despre un SUV de familie.