PORTUGALIA-FRANTA 1-0 d.l.d (0-0,0-0) / A ZECEA CAMPIOANA EUROPEANA DIN ISTORIE

FINALA EURO 2016. PORTUGALIA a “stins” lumina in Orasul Luminilor dupa ce a reusit sa invinga FRANTA pe Stade de France si sa-si adjudece trofeul in fata amfitrionilor acestui turneu final. Cristiano Ronaldo si compania au devenit a zecea campioana din istoria Campionatelor Europene, PORTUGALIA incununandu-se drept cea mai buna nationala de pe Batranul continent la finele unuia dintre cele mai slabe turnee finale.

PORTUGALIA a castigat, cum altfel, dupa prelungiri, gratie golului marcat de EDER in minutul 109 celor doua reprize suplimentare. Pe tot parcursul competitiei desfasurata in Hexagon, portughezii au reusit o singura victorie “curata”, in semifinala disputat cu Tara Galilor atunci cand elevii selectionerului Fernando Santos s-au impus in timpul regulamentar de joc cu scorul de 2-0. De cealalta parte, FRANTA a ratat sansa unei triple pe propriul teren, dupa ce castigase Euro 1984 si CM 1998, ambele disputate la ea acasa.

PORTUGALIA a reusit aceasta performanta fara aportul supervedetei Crsitiano Ronaldo care a fost trimis, dupa numai 24 minute de joc, la vestiare fortat de o accidentare la genunchi suferita dupa o intrare tare a lui Dmitri Payet. La finele celor 120 de minute, UEFA l-a desemnat drept omul meciului pe fundasul PEPE, un alt aspect din care denota modul in care au evoluat lusitanii la acest EURO. PORTUGALIA a castigat pentru prima data in istorie Campionatul European de Fotbal. Ultima performanta notabila in aceasta competitie a fost disputarea finalei din 2004, atunci cand lusitanii au fost si tara organizatoare dar au pierdut insa surprinzator in fata Greciei, scor 0-1.

Nu sunt foarte multe lucruri de spus dupa acest turneu final cu exceptia parcursului pe care l-au avut cele doua debutante surpriza, ISLANDA si TARA GALILOR, doua selectionate care au reusit sa atraga atentia gratie unui joc colectiv aproape desavarsit si a unor rezultate, in egala masura, surprinzatoare dar pe deplin meritate. 

Revenind la finala disputata aseara la Saint Denis trebuie subliniat, inca o data faptul, ca PORTUGALIA este una dintre cele mai putin meritorii campioane europene din istorie, evolutia, in ansamblu, jucatorilor antrenati de Fernando Santos fiind una stearsa insa, pana la urma, mingea este rotunda si scopul scuza mijloacele. 

Sursa foto: uefa