Posesorii de carduri din Romania, mana cereasca pentru banci

Posesorii de carduri din Romania platesc comisioane uriase, comparativ cu alti cetateni europeni,  la retragerea de numerar din bancomate! O spune chiar presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.

“Daca aterizezi la Aeroportul Otopeni din Bucuresti vezi cel putin zece bancomate amplasate de banci. Daca te afli pe Aeroportul Heatrow de la Londra, vezi cel mult doua ATM-uri, daca nu chiar unul de la o singura banca.

Deci, nu trebuie sa fii foarte inteligent ca sa-ti dai seama ca in Romania costurile de retragere de numerar de la bancomatele bancilor sunt mult mai mari pentru posesorii de carduri’, a declarat Steven van Groningen, citat de capital.ro.

Obisnuinta romanilor de a folosi in majoritatea tranzactiilor bani cash, chiar si in conditiile in care sunt posesori de carduri este o adevarata afacere pentru banci, care au posibilitatea sa castige consistent prin intermediul comisionului de retragere numerar de la ATM, noteaza bankingnews.ro,

Taxa pe care o platesc clientii pentru fiecare tranzactie de retragere numerar de la ATM difera de la o institutie de credit la alta, cea mai utilizata valoare fiind de 0,2%. Exista insa institutii de credit care nu aplica niciun comision pentru banii ridicati de la bancomat, fie din motive ce tin atingerea unui grad cat mai ridicat al satisfacerii clientilor sau de promovarea cardului, fie din motive ce tin strict de dezvoltarea portofoliului de utilizatori.

Pe de alta parte, exista banci ce au marit in ultimul an comisionul de retragere numerar de la ATM, exemplele cele mai elocvente fiind institutiile de credit grecesti Alpha Bank si Piraeus Bank.

In legatura cu clauzele abuzive din contractele romanilor cu bancile, Guvernul a promis FMI ca va gasi solutii alternative, daca instantele specializate in judecarea proceselor in care sunt denuntate aceste clauze nu vor reusi sa evite amenintarile pentru stabilitatea financiara.

De asemenea, Guvernul s-a angajat din nou fata de FMI si CE ca va lua toate masurile pentru a nu fi adoptata legislatia privind falimentul personal si nici alte propuneri legislative privind recuperarea datoriilor, pe motiv ca ar putea fi “subminata” disciplina de plata a ratelor la credite.