Postul Crăciunului 2019. 40 de zile fără carne, brânză şi ouă. Ce nu este bine să faci în această perioadă

Postul Crăciunului 2019. Postul Crăciunului începe vineri, pe 15 noiembrie și va dura 40 de zile, atât cât ne mai despart de sărbătoarea Nașterii Domnului. Joi, 14 noiembrie, a fost ultima zi în care se mănâncă “de dulce”.

Potrivit crestinortodox.ro va fi zi de post și miercuri, 13 noiembrie, când este celebrat Sfântul Ioan Gură de Aur. În cele 40 de zile de post până la Nașterea Domnului, se obisnuiește ca toți credincioșii să nu consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin.

În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin. Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, și altele la ulei şi vin.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2019

Joi, 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului

Sâmbătă, 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie

Duminică, 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement

Luni, 25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina

Sâmbătă, 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei

Duminică, 1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret

Marți, 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava

Vineri, 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae

Sâmbătă, 7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia

Duminică, 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie

Luni, 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria

Joi, 12 decembrie: Sfântul Spiridon

Sâmbătă, 14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie

Duminică, 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie

În această perioadă, credincioșii nu vor mânca de dulce, se vor închina și vor evita minciuna, invidia și fărădelegile rânduite de Biserica Ortodoxă, mai scrie sursa citată.

Postul Crăciunului 2019. Tradiţii şi obiceiuri

Una dintre cele mai vechi datini din popor spune că astăzi, de lăsatul secului, trebuie adunate toate resturile de mâncare într-o faţă de masă, inclusiv oasele, şi aruncate spre răsărit deoa­rece se crede că astfel păsările nu vor mai strica ogoarele în anul următor. O altă datină spune că oalele trebuie lăsate cu gura în jos pentru ca oamenii să fie feriţi de pagubă sau de boală, iar dacă vremea va fi călduroasă, atunci primă­vara va cuprinde multe ploi. De altfel, credincioşii cred că ultima zi a postului, 24 decembrie, trebuie să fie ziua cu postul ce mai aspru când acesta se ţine până la înserat, iar atunci se mănâncă doar grâu fiert amestecat cu fructe şi miere. Uneori, postul durează până la răsăritul luceafărului de seară, care simbolizează steaua după care s-au ghidat magii când au găsit ieslea în care s-a născut Mântuitorul.

Postul Crăciunului 2019. Ritualuri pentru atragerea ursitului

Prin tradiţie, fetele bătrâne care practică postul negru în această zi se vor căsători în anul următor, după Paşte.  În multe zone ale ţării, fetele necăsătorite participă la ritualul „Bătutul pernelor”. Respectarea acestui ritual aduce mai repede ursitul în viaţa tinerei. Tot acum se oficiază ultimele nunţi din acest an, pentru că, după data de 15 noiembrie, până după Bobotează, nu se mai fac nunţi.

Postul Crăciunului 2019.  Alimente care atrag sporul în familie

La masa festivă se consumă anumite alimente care atrag sporul: la aperitiv se consumă ouă de puică, pentru a evita cheltuielile neprevăzute, ştiut fiind faptul că, adesea, găina râcâie şi împrăştie chiar şi boabele. Ciorba de peşte este binevenită pentru ca în timpul postului să fim sprinteni precum peştii şi să înotăm tot timpul, fără să „alunecăm” în necazuri. La desert, se servesc plăcinte cu fructe şi cu legume, dar mai ales cu struguri sau cu stafide, care simbolizează sporul şi vigoarea spirituală.

Sursa foto: crestin ortodox