Postul Paștelui a început de astăzi și se va încheia în Sâmbăta Mare! Care sunt interdicțiile

POSTUL PASTELUI. Crestinii ortodocsi incep de luni sa tina POSTUL PASTELUI, numit si POSTUL MARE, pentru ca este cel mai lung din an. Acesta va dura pana pe 29 aprilie, cand va fi PASTELE.

Postul Paștelui 2019 a început! Iată ce restricții au credincioșii și ce ar putea să își prepare în cele 40 de zile. Pe data de 11 martie va începe, iar mai apoi se va termina pe 28 aprilie, în prima zi a sărbătorii. Este strict interzis să mănânci alimente de origine animală. De asemenea, credincioșii pot ține post negru, dar este mai dificil, așa că mulți aleg să țină postul simplu. Toate acestea pentru a se putea spovedi și pentru a se împărtăși.

Rânduirea bisericii arată că postul paștelui ține 40 de zile, timp în care nu se mănâncă alimente de origine animală, sau așa cum se cunoaște în popor, nu se mănâncă de dulce. Este interzis, pentru a ține postul spiritual cât și trupesc, să consumi alcool, să fumezi sau să bei cafea. Postul Paștelui interzice strict, timp de 40 de zile, alcoolul, cafeaua, țigările și alimentele de origine animală.

Dacă cei credincioși nu respectă tradiția, preotul nu-i va putea spovedi sau împărtăși. Alimentele permise sunt: spanac, urzici, stevie, broccoli, varza, zucchini, fasole, naut, linte, ovaz, orez, quinoa, soia, castraveti, salate, tofu etc. Este recomandat ca în această perioadă să consumi multe cereale, legume și fructe.

POSTUL PASTELUI incepe dupa Duminica izgonirii lui Adam din Rai si se incheie in Sambata Mare. Adica, dureaza cateva saptamani, de pe 11 martie pana in noaptea de 28 aprilie. In noaptea de 28 aprilie spre 29 aprilie, in noaptea de Inviere, crestinii ortodocsi care au tinut postul merg la biserica pentru slujba si pentru a manca “Pastile”, painea cu vinul sfintita de preoti.

In POSTUL PASTELUI crestinii vor beneficia de doua dezlegari la peste. Adica de Buna Vestire, si de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii). Doar in aceste zile se poate manca peste, in rest nu.

Sursa text si foto: crestin-ortodox