Posturile TELEVIZIUNII PUBLICE si-ar putea schimba DENUMIREA

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a comandat un sondaj pentru a vedea daca este sau nu necesara rebranduirea principalelor sale doua televiziuni – TVR 1 si TVR 2 -, existand posibilitatea ca acestea sa fie redenumite TVR, respectiv TVR Plus.

Consiliul de Administratie (CA) al Televiziunii Romane a aprobat, pe 31 iulie, schimbarea strategiei de programe a Societatii Romane de Televiziune (SRTv), prin diferentierea identitatii editoriale a canalelor publice.

Potrivit respectivei hotariri a CA, Comitetul Director (CD) trebuie sa elaboreze noua strategie de programe a SRTv, care, insotita de calendarul implementarii si de analiza tehnico-economica, vor fi supuse spre aprobare in urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie.

In acest sens, Stelian Tanase, presedintele-director general al TVR si membru atat in CA, cat si in CD, a declarat vineri, pentru Mediafax ca o parte din solicitarile CA au fost rezolvate de catre CD si vor fi discutate luni, in sedinta CA.

“Un membru al Comitetului Director va luni la sedinta CA”, a spus Stelian Tanase, care a fost contactat vineri de agentia Mediafax. El a mai spus ca SRTv a comandat un sondaj, cu foarte multe intrebari care vizeaza Televiziunea Romana si care va fi gata in doua saptamani. “E un sondaj cu foarte multe intrebari”, a spus Stelian Tanase, care nu a facut alte precizari cu privire la acest sondaj.

Totodata, raspunzand unei intrebari, Stelian Tanase a spus ca se are in vedere nu doar diferentierea editoriala a principalelor doua televiziuni ale SRTv, TVR 1 si TVR 2, ci si redenumirea lor. “Cineva a facut o observatie foarte buna. S-ar putea intelege (din actuala denumire, n.r.) ca al doilea canal este secundar, mai putin important. Si atunci vrem sa le dam niste nume usor identificabile, dar nu suntem in faza de nume precise”, a spus Stelian Tanase.

Totodata, Stelian Tanase a precizat ca, din perspectiva sa, principala televiziune a SRTv, care este in prezent TVR 1, ar trebui sa se numeasca TVR. “Eu optez in cazul TVR 1 pentru TVR, dar este parerea mea. In cazul TVR 2 au fost facute mai multe propuneri: Super TVR, Extra TVR, Plus TVR. Dar nu am luat nicio decizie”, a explicat Stelian Tanase.

CITESTE SI: Strategia de programe a SRTv se schimba prin diferentierea identitatii editoriale a canalelor publice

Totodata, acesta a explicat ca, in cazul in care strategia editoriala a SRTv va fi modificata, aceasta transformare nu va putea fi implementata din aceasta toamna. “Grilele oricum se vor vota, pentru ca noi trebuie sa iesim cu programe, dar nu cred ca putem sa facem toata aceasta reforma ampla intr-un timp atat de scurt si cu resurse atat de putine”, a mai spus Stelian Tanase.

Pe de alta parte, contactat vineri de Mediafax, Cristian Zgabercea, coordonator cu atributii de producator general din TVR, a spus ca Televiziunea Romana incearca sa vada prin intermediul sondajului comandat “daca este necesara sau nu o rebranduire” a principalelor sale doua canale, 1 si 2, care sunt vizate in mod explicit de Legea numarul 41 privind organizarea si functionarea SRTv.

“Incercam sa aflam cativa piloni de statie, daca se doreste mai mult divertisment sau mai mult sport sau mai multa actualitate. Incercam sa vedem cum ar fi mai bine sa fie pozitionate aceste programe in grile. Vrem sa vedem daca lumea isi doreste sa ne pastram un canal principal generalist. Vrem sa vedem cum sunt pozitionate vedetele noastre in piata. La sfarsitul sondajului, rezultatele vor fi folosite in cadrul unor focus grupuri in sase localitati mari din tara”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Cristian Zgabercea.

Intrebat ce societate face acest sondaj, Cristian Zgabercea a spus ca nu isi aminteste denumirea acesteia, insa a precizat ca este o societate specializata in astfel de chestiuni. Zgabercea a mai spus ca suma platita de TVR pe acest sondaj este “pana in 24.000 de euro cu tot cu TVA”. “Nu s-a facut de ani de zile un astfel de studiu la TVR si cred ca este cazul sa se faca, pentru a putea lucra stiintific la grilele TVR si la strategia editoriala a TVR”, a mai spus Cristian Zgabercea.

Acesta a precizat insa ca, daca CA va aproba schimbarea strategiei editoriale a TVR, aceasta va putea fi implementata abia incepand de anul viitor. “Pana la grilele de toamna nu este posibil. Strategia editoriala probabil ca se va schimba – daca se va schimba – odata cu grila de primavara”, a spus Cristian Zgabercea.

In cazul in care CA al TVR va aproba modificarea strategiei editoriale, potrivit lui Cristian Zgabercea, va trebui modificata Legea de functionare si organizare a SRTv, care vorbeste despre doua canale generaliste ale Televiziunii Romane. “Etapele sunt mai multe. Trebuie sa ne ducem la Comisiile de cultura din Parlament sa se modifice ceva pe lege, ceva pe audiovizual”, a spus Cristian Zgabercea.

De asemenea, Zgabercea a precizat ca, in prezent, sunt “mai multe variante” de lucru. “Ramanem cu un canal puternic generalist si cu un al doilea de News & Current Affairs sau il facem mai mult spre tineret si cu sport”, a mai spus Cristian Zgabercea. Daca se va decide rebrandingul TVR 1 si TVR 2, se vor lua cele doua frecvente detinute de SRTv si vor fi redenumite, a mai spus Cristian Zgabercea, precizand ca, printre denumirile avute in vedere, se numara TVR si TVR Plus.

“Nu se renunta la denumirea TVR in orice caz, pentru ca TVR este unul din primele trei branduri din Romania potrivit unui sondaj mai vechi. Dar oricum nu s-a aprobat nimic. Au fost discutii intre noi si vom vedea ce spune sondajul”, a mai spus Cristian Zgabercea.

SPUSTV, sindicatul reprezentativ din TVR, a declarat, pe 30 iulie, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca presedintele-director general al Televiziunii Romane, Stelian Tanase, vrea ca TVR 1 sa se transforme in televiziune de stiri, de la 1 septembrie, insa Comitetul Director s-a opus acestei initiative.

CITESTE SI: TVR 1, post de STIRI? Ce au decis sefii televiziunii publice 

“Conducerea SPUSTV sustine pozitia membrilor Comitetului Director al SRTV, care s-au opus initiativei de a transforma TVR 1 (ce are profil generalist, n.r.) intr-un canal de nisa – post de stiri de la 1 septembrie – si de a face din TVR 2 un amestec de emisiuni de pe mai multe canale. Speram ca cei care au dat dovada de profesionalism sa continue sa ia decizii, nu la comanda vreunui presedinte – director general, ci de fiecare data sa o faca in scopul cresterii audientei si importantei TVR si in interesul angajatilor ei”, se spunea in comunicatul de presa remis agentiei MEDIAFAX de Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor TV din TVR (SPUSTV), principalul sindicat din Societatea Romana de Televiziune.

Contactat pe 30 iulie de MEDIAFAX, Stelian Tanase, care este atat membru al Comitetului Director, cat si al Consiliului de Administratie, a sustinut initial ca aceasta informatie “este falsa”, precizand totusi ca exista o discutie mai veche in SRTv privind definirea mai clara a principalelor doua televiziuni din portofoliul SRTv – TVR 1 de TVR 2.

Tanase a mai spus ca exista o propunere ca TVR 1 sa se transforme intr-o televiziune de “News & Current Affairs”, iar TVR 2 sa functioneze ca televiziune generalista.

“Canalul 1 sa se transforme intr-un news and current affairs – asta e un format de la BBC – si al doilea ca sa fie un canal generalist. Dar aceasta discutie a fost propusa in TVR de acum sase luni de doamna Irina Radu (directorul de programe al TVR, n.r.), nu de Stelian Tanase. Eu mi-am insusit-o, ca sa zic asa, iar noi o discutam de sase luni tot timpul”, a mai spus Stelian Tanase.

In prezent, Societatea Romana de Televiziunea opereaza sase televiziuni: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR International, TVR News si TVR HD, care emite in sistem High Definition. La acestea se adauga studiourile teritoriale ale SRTv, din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara, dar si TVR Moldova, care emite in Republica Moldova.

Sursa foto: jurnalul.ro