Povestea Reginei Noor a Iordaniei supranumită și ”Grace Kelly” a Orientului Mijlociu

Povestea incredibilă a Reginei Noor a Iordaniei, prima regină de origine americană din lumea arabă. Au trecut 42 de ani de când Elizabeth Halaby devenea soția conducătorului Iordaniei, Husein I, transformându-și destinul într-un scenariu de film. Ea este considerată și azi un etalon de stil și un exemplu pentru soțiile musulmanilor din întreaga lume.

Povestea Reginei Noor a Iordaniei

Pe numele ei real, Elizabeth Najeeb Halaby, ea s-a născut în anul 1951 în America, având o tinerețe mai mult pe drumuri, între New York și L. A. Ea a studiat fotografia în Aspen, a urmat cursurile Academiei Concord din Massachusetts, a terminat arhitectura la Princeton și a vândut pizza pentru a avea bani de buzunar. A urmat și un master în jurnalism, dorind să devină prezentatoare de televiziune.

Provenind dintr-o familie înstărită și fiind o fire rebelă, Liz se urcă în primul avion al liniei aeriene naționale, care a decolat spre Iordania, pentru a-și vedea tatăl care se ocupă de o companie de aviație. Când a aterizat pe târâm iordanian, Halaby avea să îl cunoască pe cel care va fi iubirea vieții sale, Regele Hussein bin Talal, din dinastia Hashemite, care era în doliu după cea de-a treia soție a sa, Alia, care murise într-un accident de elicopter.

A fost dragoste la prima vedere în care americanca s-a oferit să realizeze fotografiile oficiale pentru el și tatăl său, însă timp de șase luni cei doi au fost doar prieteni. La doi ani de la acel moment, cei doi se căsătoreau într-o ceremonie elegantă la Palatul Zahran, Liz devenind astfel prima regină de origine americană din lumea arabă.

Și-a schimbat numele în Elizabeth Noor al-Hussein

De altfel ea a fost singura femeie de la nunta sa și a purtat o creație Christian Dior. După căsătorie, ea a luat numele de Elizabeth Noor al-Hussein, adică Elizabeth Lumina lui Hussein. În primă fază, poporul nu a fost de acord cu această uniune, deoarece era o regină străină în lumea islamului, dar atunci când au văzut devotamentul și implicarea sa în problemele țării, au ajuns să o iubească.

Unii au suspectat chiar că nunta lor a fost un aranjament al CIA-ului, dar niciodată Liz nu a lăsat să se înțeleagă că ar fi o trădătoare. A fost o mamă pentru cei opt copii ai regelui, chiar foarte apropiată de Haya, Ali și Abir, moștenitorii rezultați din căsătoria cu soția care decedase.

La finalul anilor `70, Elizabeth trăiește singură o dramă. Însărcinată în cinci luni cu primul lor copil, ea suferă un avort spontan, iar Hussein nu a fost lângă ea să o susțină. Mulți sunt de părere că firea ei libertină nu a putut tolera până la capăt stresul provocat de faptul că erau mereu în vizorul dușmanilor. De altfel, ea avea pe urmele ei mereu o armată de bodyguarzi, deoarece Hussein trecuse prin 25 de atentate de asasinat. Noor și Hussein au avut însă patru copii: Prinţul Hamzah, Prinţul Hashim, Prinţesa Iman şi Prinţesa Raiyah.

Pe parcursul vieții, Noor s-a implicat în mai multe acte caritabile și sociale, participând chiar și în prezent la gale sau putând fi văzută pe covorul roșu la evenimente speciale. Din păcate, iubirea vieții avea să o părăsească prematur. În 1992, regele Hussein este diagnosticat cu cancer, iar după o operație în care i-a fost scos un rinichi, regele este din nou diagnosticat cu limfom.

I se face transplant de măduvă, dar organismul lui refuză transplantul. În anul 1999, acesta pierde lupta cu boala. Cu două săptămâni înainte să moară, l-a numit succesor la tron pe fiul său mai mare, Andullah. Regina Noor a fost puternică susținându-și nația adoptivă și redefinindu-și poziția în lumea arabă.

Sursa traducere și adaptare: impact.ro