Povești cu Moș Crăciun, cel mai popular personaj din lume

In noaptea de Ajun a pornit la drum cu tolba plina Mos Craciun, cel mai popular personaj din lume, prilej de bucurie pentru toti crestinii, si mai ales pentru copii, care asteapta darurile lui cu bradul impodobit, cu colinde si cu o masa imbelsugata in familie sau impreuna cu cei dragi, scrie site-ul TVR. Este cel mai cunoscut personaj legat de marea sarbatoare a Craciunului si numele sau reprezentarile sale s-au schimbat mult de-a lungul vremii.

In cultura populara de la noi se spune ca Maica Domnului, cuprinsa de durerile nasterii, i-a cerut adapost lui Mos Ajun, dar el fiind sarac a refuzat-o si i-a indrumat pasii spre fratele lui mai mic si mai bogat, Mos Craciun. Craciun, nestiind ca femeia este Maica Domnului nu a primit-o sa nasca, a ajutat-o insa Craciuneasa, dar pentru fapta sa Mos Craciun a pedepsit-o cu taierea mainilor. Cand Mos Craciun a aflat ca in grajdul sau s-a nascut pruncul Iisus, s-a cait mult si i-a cerut iertare lui Dumnezeu, iar a doua zi si-a impartit intreaga avere copiilor saraci. De aici si traditia de a face daruri de Craciun, mai ales copiilor, iar Craciunul a devenit, in limba romana, cuvantul care desemneaza Nasterea Domnului. in Romania comunista, Mos Craciun devenise Mos Gerila, un Mos mult mai sarac, in daruri si semnificatii.

In cultura nordica, candva de mult, spiridusii, sau gnomii, pazeau casa omului de spiritele rele si erau iubiti, sau urati, pentru ca desi se purtau cu bunavointa, puteau uneori sa fie si rai daca nu erau tratati cum se cuvine. in Evul Mediu, mai degraba asteptau daruri, decat sa le faca, si se spunea chiar ca ar fi furat uneori darurile pe care le aducea mosul. Abia mult mai tarziu spiridusii au devenit prieteni si ajutoare ale lui Mos Craciun.

Mondo News iti recomanda si: CRACIUNUL. MARATON IN JURUL LUMII DE SARBATOAREA NASTERII LUI IISUS. TRADITII SI OBICEIURI DE CRACIUN

In Norvegia mosul este numit Julenissen, in Finlanda Joulupukki, iar in Suedia este Jultomten.

In secolul XVI in Olanda se sarbatorea Sfantului Nicolae, arhetipul lui Mos Craciun, un descendent al spiritelor si spiridusilor care insoteau cortegiul lui Hellequin, vanatorul salbatic care rapea copii si conducea cortegiile mortii in noptile de iarna. Acest Sfant Nicolae, urmas al spiridusilor, a emigrat in America odata cu olandezii si populatiile nordice in secolele XVII si XVIII. Olandezii ii spun acum Mosului Craciun Sinterklaas.

Personajul Santa Claus se impune in Statele Unite, figura sa si numele fusesera inspirate chiar de Sfantul Nicolae, Santa Claus fiind pronuntia engleza a numelui danez Sinter Klaas.

In 1823, poezia “A visit from St. Nicholas”, scrisa de Clement Clarke Moore, cunoaste o atat de mare popularitate incat este invatata pe de rost de americani.

Micul poem il inspira si pe Thomas Nast, caricaturistul cotidianului Harper’s Illustrated Weekly, care publica in 1881 un desen al lui Santa Claus imbracat intr-un costum ornat cu nasturi negri si cu o curea din piele. Acest fel de a-l ilustra pe Santa a fost folosit cateva zeci de ani si a stat la baza crearii imaginii sale moderne.

Tot Nast, in 1885, a desenat doi copii privind la o harta a lumii si urmarind calatoria cu sania trasa de reni a Mosului de la Polul Nord in Statele Unite. De atunci, s-a presupus ca acolo, in indepartatul nord, ar locui batranul cel bun.

Mos Craciun a primit o noua infatisare in 1931 printr-o campanie publicitara a companiei Coca-Cola care dorea sa isi extinda piata adresindu-se si copiilor si l-a folosit pe Santa Claus pentru publicitate. Astfel rosul si albul Coca-Cola au devenit culorile lui Mos Craciun.

Desenatorul Haddon Sundblom l-a reprezentat pe Santa Claus imbracat intr-un costum rosu, cu barba alba, cu o burta durdulie si aer jovial si incarcat de daruri pentru copii cuminti.

Ilustratiile create de Sundblom au creat cea mai populara reprezentare a Mosului Craciun si sunt folosite si astazi de compania de bauturi racoritoare in campaniile sale publicitare.

Britanicii l-au adoptat si ei pe Mos Craciun pe la sfirsitul secolului XIX si i-au spus Father Christmas.

In Franta, Père Noël a sosit oficial abia la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, desi personaje care ii semanau isi facusera deja aparitia cateva decenii mai devreme. Père Noël vine si la copii din Belgia, iar Papá Noel in Spania si Brazilia.

Mosul polonez este Svaty Mikalas, iar cel din Ungaria este Mikulás.

In Italia, Mos Craciun, e numit Babbo Natale si a devenit simbolul industriei dulciurilor, iar in Portugalia e numit Pai Natal.

Pentru japonezi s-a numit Oji-San, sau Santa-san, . , chinezii il numesc Sheng Dan Lao Ren, finlandezii ii spun Joulupukki si suedezii il stiu drept Jultomten.

De unde vine Mos Craciun?

In urma cu aproape un secol s-a descoperit ca la Polul Nord nu exista reni. Si pentru a-i gasi mosului o noua casa Markus Rautio, un prezentator de emisiuni pentru copii la de la postul national de radio finlandez, a declarat ca Mosul locuieste in Finlanda, in orasul lapon Rovaniemi, Joulupukki in limba finlandeza, de la poalele Muntelui Ureche, acolo unde exista reni.

In satul sau de aici, Mosul lucreaza tot anul impreuna cu spiridusii sai si aici primeste scrisorile pe care le scriu copii din toata lumea.

Mosul nu raspunde insa copiilor egoisti care-i cer in scrisori doar jucarii si daca vrei un raspuns de la Mos Craciun, scrie-i din inima, ne indeamna unul dintre spiridusii lui. Mosul primesre aici si vizitatori, iar copii pot intra chiar si in Biroul Mosului si ii pot spune la urece dorintele lor.

Se spune ca Mos Craciun isi petrece anul in Laponia impreuna cu ucenicii sai, iar cand se apropie Craciunul, isi ia cadourile pentru cei care au fost cuminti si porneste prin toata lumea cu sania sa magica trasa de noua reni care pot zbura: Vixen, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer si Rudolf, cel mai celebru dintre ei.

Pe cand Rudolf era doar un pui a fost atins de magia Craciunului si de atunci nasul lui este stralucitor si rosu.

Dar cum reuseste mosul sa ajunga intr-o singura noapte in casele tuturor copiilor din lume? Simplu. Cu multa vreme in urma Mos Craciun si spiridusii sai au descoperit o formula speciala, pe care o tin secreta, a prafului magic pentru reni, care ii face sa zboare.

Se imprastie acest praf magic peste fiecare ren cu putin timp inainte de a pleca din Laponia, in ajunul Craciunului, si ei pot zbura intreaga noapte in jurul lumii.

Mos Craciun onoreaza si alte obligatii

In Groenlanda exista o scoala a Mosilor Craciuni, ai carei absolventi devin Mosi Craciuni autorizati care il ajuta pe Mosul original pentru ca oricat s-ar stradui, el nu poate ajunge totusi de unul singur la toti copii din lume.

In luna iulie, in Danemarca este Congresul Mondial al Mosilor Craciuni unde vin Mosii autorizati, din Groenlanda, Germania, Irlanda, Norvegia, Italia, Japonia, Olanda si din din Statele Unite. Mosii Craciun discuta aici despre sezonul de iarna care se apropie, participa la o parada si au parte de o baie in mare, iar in ultima zi a Congresului este desemnat Mosul Craciun al anului, care va merge in Laponia, in satul lui Mos Craciun.

Mosii Craciun se antreneaza in timpul anului, pentru a face fata cu bine in seara de Ajun, si participa la Maratonul Mosilor Craciuni, organizat la New York si Paris.

Oricat ar fi de ocupat in timpul anului, in fiecare noapte de 24 decembrie, in Ajunul Craciunului, Mos Craciun aluneca prin hornul caminului si lasa daruri pentru toata lumea in cizmele puse sub bradul impodobit, gusta din laptele si prajiturile lasate de copii si apoi pleaca inapoi pe cos.

Dar cum aluneca Mosul pe cos? Asta deja e alta poveste.