POVESTI NEMURITOARE de CRACIUN

Copiii sunt cei care se bucura cel mai mult de frumusetea Craciunului. Bradutul  impodobit, cadourile unice, dragostea parintilor si mai ales intalnirea de basm cu Mosul fac din aceasta sarbatoare una cu totul speciala pentru cei mai mici dintre noi. Si daca  dupa o zi atat de incarcata de bucurii, seara ii citim copilului nostru o poveste nemuritoare, acel Craciun va ramane, pentru totdeauna, inegalabil in mintea micutului.

Asadar, dragi parinti, va oferim cateva sugestii de povesti care au dainuit si vor ramane peste timp adevarate capodopere ale literaturii de gen.

Polar Express de Chris Van Allsburg 

Polar Express spune povestea unui baietel care incepe tot mai mult sa se indoiasca de existenta lui Mos Craciun. Asa ca, in noaptea de Ajun se hotaraste sa stea treaz si sa il pandeasca din patul sau pe Mosul cel misterios pentru a vedea daca acesta va veni cu adevarat in sania sa trasa de reni.

Surpriza cea mai mare a baietelului este ca in loc de sanie, in fata casei sale apare un tren magic care il invita sa porneasca intr-o calatorie unica pana la Polul Nord, in casa lui Mos Craciun.

Poveste de Craciun de Charles Dickens 

“Poveste de Craciun” este despre Ebenezer Scrooge, un batran zgarie-branza, ursuz si singur, care ii priveste pe toti din jurul lui cu dusmanie si pentru care Craciunul nu mai inseamna nimic. In noaptea de Ajun este vizitat de spiritul partenerului sau de afaceri mort, care vrea sa il avertizeze ca va ajunge ca el, daca nu devine mai bun.

Cele trei spirite: Spiritul Craciunului Trecut, al celui de Acum si Spiritul Craciunului Ce Va Veni il poarta pe Scrooge intr-o calatorie, uimitoare si infricosatoare, in urma caruia batranul isi schimba viziunea despre sfanta sarbatoare.

“Poveste de Craciun(publicata in 1843) este un elogiu adus spiritului Craciunului. Dupa scrierea acestei capodopere, Dickens  a fost numit “omul care a reinventat Craciunul”, deoarece, prin povestile sale, a reusit sa reinvie traditiile acestei sarbatori, chiar atunci cand erau pe punctul de a disparea din viata sociala a englezilor.

Povesti de la Gura Sobei de Caitlin Matthews si Helen Cann

Povestile de la Gura Sobei sunt inspirate de traditiile si legendele populare specifice culturilor dintre cele mai diverse: celtice, germanice, slave sau chiar cele de peste ocean, fiind un bun prilej de a afla cum este sarbatorit Craciunul in aproape toate colturile lumii.

Cand Mos Craciun a cazut din cer de Cornelia Funke 

Nu a mai ramas decat un singur Craciun dupa ce Marele Consiliu de Craciun a preluat conducerea in operatiunea impartirii cadourilor. Iar singurul Mos Craciun adevarat, Niklas Julebukk, nu mai poate sub nicio forma profesa. Dar lui nu ii pasa de acest lucru si impreuna cu Steaua Cazatoare, renul sau credincios si cativa ingeri are grija ca macar unora dintre copii sa le fie indeplinite dorintele ce nu necesita bani.

Scrisoare de la Mos Craciun de Mark Twain 

Mark Twain este un scriitor care nu a scris numai romane, cum este cel al celebrului personaj Huckleberry Finn, ci este si autorul unei scrisori legate de Craciun. Mark Twain joaca de aceasta data rolul lui  Mos Craciun, care ii scrie inapoi unei fetite o scrisoare, cu scopul de a face unele cercetari cu privire la cadourile comandate de ea.