Pozitia CE privind amendamentele la Codul Penal va fi prezentata in raportul MCV din ianuarie

RAPORT DE TARA: Comisia Europeana critica Guvernul Romaniei pentru politica fiscala lipsita de continuitate

Purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray, a declarat, miercuri, ca pozitia Comisiei Europene (CE) privind amendamentele la Codul Penal va fi reflectata in raportul MCV pe justitie din luna ianuarie, precizand insa ca nu a vazut legea votata ieri de parlamentarii romani, transmite Mediafax.

“Nu am vazut legea care a fost votata ieri seara (marti, n.r.) in Parlamentul Romaniei (….) Nu vom comenta pe marginea unor cazuri individuale sau parti din aceasta lege. Dar e important de spus ca atunci cand vine vorba de chestiuni precum conflictul de interese si integritate, acestea sunt acoperite, impreuna cu aplicarea regulilor in materie de coruptie, in cadrul MCV si vor fi abordate in urmatorul raport pentru Romania, care urmeaza sa fie adoptat de catre Comisie luna viitoare. Aceste chestiuni vor fi atinse si acesta (raportul MCV) va fi cadrul in care Comisia Europeana va avea o pozitie detaliata”, a precizat Mark Gray, la briefingul de presa.

Mark Gray a mai declarat ca oficialii care detin functii legislative, executive sau administrative trebuie sa se supuna regulilor privind coruptia si conflictul de interese.

“Am subliniat in rapoartele precedente – si cred ca pozitia Comisiei Europene este clara – ca atunci cand e vorba de oficiali care detin functii legislative, executive, administrative sau juridice, trebuie sa se supuna regulilor in materie de coruptie si conflict de interese. Principiul potrivit caruia toti cetatenii sunt egali in fata legii este foarte important pentru CE”, a spus Gray.

Intrebat daca expertii CE aflati la Bucuresti la sfarsitul lunii trecute, in pregatirea raportului MCV, au fost informati in legatura cu aceste schimbari, purtatorul de cuvant al CE a declarat ca amendamentele la Codul Penal nu au fost mentionate de catre oficialii romani, mai transmite agentia Mediafax.

Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept “fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura”.