PPE a adoptat o pozitie TRANSANTA referitoare la BREXIT: Afara inseamna afara!

A doua zi dupa pronuntarea BREXIT-ului (n.red. vineri 24 iunie a.c.) sefii principalelor institutii europene s-au intalnit de urgenta, la Bruxelles, la invitatia lui Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, pentru a discuta viitorului relatiei UE cu Marea Britanie dupa votarea BREXIT-ului. La intalnire au participat presedintele Parlamentului European – Martin Schulz, cel al Consiliului European – Donald Tusk si Martin Rutte – premierul Olandei, tara ce detine presedintia Consiliului Uniunii Europene.

La final, cei patru au emis o declaratie comuna in care se precizeaza ca nu va exista nicio renegociere a Acordului semnat la Consiliul European din februarie si care continea noi concesii pentru ramanerea in UE a Marii Britanii. Aceasta intelegere nu va produce efecte si inceteaza sa existe, se spune intr-un comunicat emis dupa intalnirea celor patru oficiali. Singurele negocieri cu Marea Britanie, in calitate de stat tert, vor fi purtate pe marginea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care prevede iesirea unui stat membru din Uniunea Europeana.

Pana la finalizarea procesului (care va dura cel putin doi ani), Marea Britanie ramane un membru al UE, cu obligatiile si drepturile ce deriva din acest statut, au mai transmis cei patru lideri europeni. “Orice acord, care va fi convenit cu Marea Britanie ca stat tert, va trebui sa reflecte interesele ambelor parti si sa fie echilibrat in ceea ce priveste drepturile si obligatiile”, se spune in finalul declaratiei.

In aceeasi ordine de idei, pozitia grupului PPE din Parlamentul European cu privire la BREXIT, exprimata prin vocea presedintelui Manfred Weber (FOTO),  a fost una transanta: „Afara inseamna afara!”

Scotia si Irlanda de Nord, aflate acum in componenta Marii Britanii, sunt binevenite in UE dupa Brexit, a declarat pentru FT liderul popularilor europeni, Manfred Weber. “Depinde de Scotia. Europa e deschisa pentru noi membri, asta e clar. Cei care vor sa ramana sunt bineveniti in UE”, a spus Weber. El a dat un mesaj dur pentru Anglia, anuntand ca UE nu e dispusa sa accepte aranjamente speciale pentru Londra: “Afara inseamna afara”.

Manfred Weber, care conduce grupul PPE in Parlamentul European, a criticat Marea Britanie si a cerut guvernului Cameron sa declanseze imediat Articolul 50 din Tratatul UE, cel care reglementeaza procedura de iesire din UE. “Ma astept ca guvernul Cameron sa faca pasii legali necesari. Vreau sa incepem imediat negocierile. Am vazut reactia pietelor, Marea Britanie are o problema mai mare decat UE”, a spus Weber.

“Respectam si regretam decizia alegatorilor britanici. Aceasta provoaca daune majore ambelor parti. Sa nu uitam insa ca aceasta a fost un vot britanic, nu unul european. Oamenii din celelalte state nu doresc sa paraseasca Europa. Sunt majoritati clare in favoarea proiectului. Cooperarea in Europa, este o chestiune de capacitate a europenilor de a-si determina modul de viata. Scopul nostru este de a combate in mod eficient nationalismul si populismul in crestere”, a spus presedintele Grupului PPE Manfred Weber, citat de un comunicat al PPE.

“Respectarea deciziei democratice a alegatorilor britanici inseamna, de asemenea, ca negocierile de iesire ar trebui sa fie incheiate rapid, in termenul de doi ani, asa cum sunt definite in Tratatul de la Lisabona. Din punctul nostru de vedere, nu poate exista niciun tratament special pentru Regatul Unit. Poporul britanic si-a exprimat dorinta de a parasi UE. Astfel, chiar trebuie sa plece. Vremurile tratamentului special s-au incheiat”, au declarat liderii PPE.

“Europa are nevoie de un timp de reflectie. Ne dorim o Europa mai buna si mai inteligenta. Trebuie sa-i convingem pe oameni si sa gasim raspunsuri la marile provocari ale vremurilor, cum ar fi securitatea si migratia. O Europa puternica este o asigurare de viata pentru toate statele sale membre “, a conchis presedintele PPE Manfred Weber.

In aceeasi ordine de idei, europarlamentarul PNL/PPE RAMONA MANESCU declara la momentul respectiv ca BREXIT-ul va transforma UE intr-o alianta mai mica, mai slaba si mult mai vulnerabila in fata amenintarilor de orice fel. „Este o zi trista pentru constructia Europeana. Iesirea Marii Britanii lasa in urma o Uniune Europeana mai mica, mai slaba si mai vulnerabila in fata problemelor pe care le intampina atat in interior cat si in vecinatatile Sudica si Estica.

Romania nu va fi ocolita de probleme, iar in fata acestei noi situatii suntem obligati sa venim cu un raspuns care sa ofere romanilor mai multa certitudine si siguranta pentru viitor. Din acest raspuns, trei elemente cheie nu trebuie sa lipseasca: participarea noastra la Uniunea Europeana, apartenenta la NATO si parteneriatul strategic cu Statele Unite. Lor li se pot adauga o colaborare mai apropiata cu tarile din Centrul si Estul Europei precum si construirea unei zone de stabilitate si cooperare in jurul bazinului Marii Negre”, spunea europarlamentarul RAMONA MANESCU.

Sursa foto: politico