PPE: Care sunt domeniile prioritare care ar trebui abordate de Europa? UE trebuie să ofere continentului securitate, stabilitate și prosperitate

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de poziție al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al cincilea din seria de articole care prezintă rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.

Care Sunt Domeniile Prioritare Ce Ar Trebui Abordate De Europa?

Securitatea în libertate și prosperitate într-o Economie de Piață Socială cu o dimensiune socială au fost, sunt și rămân cele două pietre de temelie ale integrării europene. În acest spirit, părinții fondatori, confruntându-se cu provocările majore ale timpulrilor lor, au dezvoltat Europa într-o Uniune de pace și libertate, în timp ce următoarea generație a adâncit uniunea economică și monetară. Europa de azi trebuie să revitalizeze acest spirit de acțiune comună pentru a oferi continentului securitate, stabilitate și prosperitate.

Proiectul european de pace trebuie completat de o uniune de securitate

În prezent, pacea și libertatea în Europa nu sunt amenințate de războaie între statele membre. Amenințările de astăzi apar mai degrabă dinspre conflictele regionale, dinspre războiul hibrid, dinspre conflictele asimetrice și terorismul internațional. Europa trebuie să devină o ancoră a stabilității într-o lume din ce în ce mai nesigură. Prin urmare, UE trebuie să se dezvolte în continuare într-o uniune de securitate.

Citește și:  PPE: CE FEL DE EUROPĂ ESTE NECESARĂ? VREM O EUROPĂ PENTRU ȘI DE CĂTRE CETĂȚENII NOȘTRI!

Vrem o Politică Comună Externă și de Securitate ambițioasă

Pentru ca UE să aibă un cuvânt de spus în arena internațională, trebuie să vorbească cu o singură voce. Din acest motiv, este necesară o mai bună coordonare a reprezentării UE și a statelor membre în toate organizațiile internaționale și, acolo unde este posibil și adecvat, a unei reprezentări comune. Îmbunătățirea politicii externe și de securitate comună este o necesitate pentru UE să învingă terorismul, să aducă pacea, stabilitatea și ordinea în vecinătatea sa și să stabilească limite pentru autocrații. Chiar și înființarea unui Poliții Europene de Frontieră și a unei Gărzi de Coastă și a unui Organism European de Protecție Civilă implică dezvoltarea capacităților militare.

Grupul PPE pledează pentru înființarea unei Uniuni Europene de Apărare cu UE ca garant al apărării proprii și ca furnizor de securitate. Vrem o adevărată politică europeană de apărare care să implice crearea unui sediu operațional permanent, o cooperare structurată și un schimb de informații și un Grup de luptă al UE, pregătit să acționeze în orice moment. Solicităm utilizarea întregului potențial al dispozițiilor Tratatului de la Lisabona privind securitatea comună. Uniunea de Apărare trebuie să-și întărească acțiunile și angajamentele externe, fie în cadrul ONU, NATO, fie prin coaliții de state dispuse.

Cooperarea strânsă cu SUA este esențială pentru securitatea întregii Europe

Trebuie să construim rapid această uniune de securitate și să permitem statelor membre care se află sub o amenințare deosebită din partea terorismului internațional să continue împreună. Prin urmare, suntem gata să acceptăm o Europă cu viteze diferite în acest domeniu în cadrul tratatelor. Obiectivul nostru pe termen lung este o Forță Armată Europeană.

Credem cu tărie că lupta împotriva terorismului este și datoria UE

Răspunsul european la recentele atacuri teroriste din Franța, Belgia, Germania și din multe alte țări europene este simplu: Europa trebuie să stea uniă. Scopul teroriștilor de a vedea o Europă înspăimântată și paralizată trebuie să eșueze. Grupul PPE este și va fi forța politică în sprijinul securității Europei. Pentru noi, securitatea Europei este pe primul loc: este necesară o cooperare și o integrare europeană mult mai bune și mai puternice în ceea ce privește schimbul de informații de către serviciile de informații și de aplicare a legii și schimbul de bune practici privind acțiunile preventive și represive împotriva radicalizării și terorismului.

Citește și: PPE: UNIUNEA EUROPEANĂ CA JUCĂTOR GLOBAL! CE CONDUCE GRUPUL NOSTRU? NOI REPREZENTĂM O EUROPĂ UNITĂ!

 

Este esențial pentru noi să acordăm o atenție specială victimelor terorismului, să le garantăm și să le garantăm drepturile, sprijinul și protecția corespunzătoare și că justiția își păstrează demnitatea și memoria acum mai mult ca niciodată. Toate bazele de date europene relevante trebuie să fie interoperabile și să fie accesibile agențiilor europene competente și autorităților naționale de aplicare a legii pe teren pentru a asigura cea mai bună protecție a cetățenilor UE și a frontierelor UE.

În paralel, trebuie să investim în tehnologie de securitate mult mai inteligentă pentru a proteja oamenii, de exemplu prin dezvoltarea scanerelor faciale și prin îmbunătățirea sistemelor de profilare. În plus, Europa are nevoie de un cadru juridic adecvat pentru a face față diferitelor amenințări teroriste. Europa este garanția noastră atât pentru securitate, cât și pentru libertate. Principiul statului de drept trebuie respectat întotdeauna în lupta noastră împotriva terorismului.

Trebuie să ne depunem toate eforturile pentru a controla mai bine frontierele noastre

Fluxul refugiaților și al migranților economici care sosesc în Europa ne-a provocat capacitatea de a face față la nivel european, național și local. Am susținut întotdeauna o abordare europeană comună pentru protejarea frontierelor noastre externe. Poliția Europeană de Frontieră și Garda de Coastă nou create trebuie să fie complet operaționale și echipate corespunzător. Dar, de asemenea, trebuie să controlam și să reglementăm numărul de migranți care intră în Uniunea Europeană.

După ultimii ani de criză, trebuie să dezvoltăm un “mecanism de echitate” flexibil și durabil care să permită o repartizare mai echitabilă a responsabilității și a solidarității între statele membre. Asistența și protecția ar trebui acordate în primul rând de către UE refugiaților din țările terțe în criză și în zonele învecinate acestora. Ar trebui ca Uniunea Europeană să fie cea care decide cine se califică pentru protecție în Europa. Sistemul Schengen trebuie să fie păstrat și aprofundat.

UE trebuie să-și actualizeze politica comună în domeniul azilului pentru a proteja în mod eficient acei refugiați și persoanele persecutate care se califică pentru protecție în conformitate cu valorile noastre creștine și umanitare și pentru a returna rapid pe cei care nu se califică. În plus, trebuie să abordăm mai serios cauzele fundamentale ale migrației și să ajutăm la aducerea păcii în vecinătatea sudică a UE, să încurajăm dezvoltarea economică în Africa și să dezvoltăm planuri de reducere a instabilității în aceste regiuni.