PPE: Ce fel de Europă este necesară? Vrem o Europă pentru și de către cetățenii noștri!

Într-o serie de articole, Mondo News va prezenta pe larg publicului din România acest document de poziție al Grupului PPE – grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este patrulea din seria de articole care prezintă rolul pe care Uniunea Europeană trebuie să îl aibă ca jucător global, în viziunea Grupului PPE din Parlamentul European.

Ce fel de Europa este necesară? Vrem o Europă pentru și de către cetățenii noștri!

Răspunsul la votul Brexit nu poate fi mai multă sau mai puțină Europă, răspunsul implicând o mai bună cooperare între Uniunea Europeană și statele sale membre. UE și națiunile care o formează nu sunt contradictorii; dimpotrivă, ele trebuie să stea împreună. Uniunea Europeană poate acționa cu succes numai dacă toate statele sale membre au succes și dacă ambele niveluri colaborează constructiv împreună. Această cooperare mai inteligentă trebuie să implice și cetățenii. Cetățenii noștri spun că viitorul Europei trebuie să fie întărit. UE trebuie să devină o adevărată uniune a cetățenilor.

Citește și: PPE: UNIUNEA EUROPEANĂ CA JUCĂTOR GLOBAL! CE CONDUCE GRUPUL NOSTRU? NOI REPREZENTĂM O EUROPĂ UNITĂ!

Vrem să consolidăm democrația parlamentară în cadrul UE, împreună cu Parlamentul European și Consiliul de Miniștri ca două Camere Parlamentare. Statutul Consiliului ar trebui adaptat în consecință. Configurațiile consiliului specializat ar trebui să devină comisii ale Consiliului, care să se întrunească în public ca un legiuitor obișnuit. Comisia Europeană, ca armă executivă, ar trebui să acționeze mai pro-activ în calitate de gardian al tratatelor și a aplicării corecte a normelor UE. Vrem ca Parlamentul European (PE) să fie gardian al democrației. Pentru aceasta, trebuie să-și consolideze capacitatea de a obliga Comisia să adopte inițiative legislative și să o controleze. Opțiunile juridice ale comisiilor de anchetă ale PE trebuie să devină mai puternice în cazul în care interesele cetățenilor sunt în joc. Pentru a spori rezultatele alegerilor europene și pentru a întări voința alegătorilor, trebuie să stabilim “Spitzenkandidatenprozess” ca o practică permanentă consolidată. Susținem un cadru instituțional unic pentru UE. Aceasta înseamnă că dimensiunea parlamentară a zonei euro trebuie să rămână în cadrul Parlamentului European.

UE trebuie să se concentreze asupra sarcinilor sale majore. UE trebuie să învețe să renunțe și să acționeze numai atunci când este relevantă. Cetățenii UE nu doresc o Europă care se pierde în detalii, dar care acționează în cazul în care poate face diferența. Din acest motiv, avem nevoie de o clarificare a delimitării competențelor UE și a celor ale statelor membre la nivel național, oferind o mai bună aplicare a principiilor subsidiarității și proporționalității. Europa trebuie să fie mare pe marile lucruri și mică pe lucruri mici.

Cei care decid trebuie să fie răspunzători. Cetățenii trebuie să fie în măsură să recunoască mai bine instituția care este responsabilă pentru decizia luată în procesul de elaborare a politicilor UE. Trebuie să li se ofere alternative clare politice într-un proces mult mai politizat. Metoda comunitară este procesul decizional cel mai eficient și mai transparent, cu votul cu majoritate calificată în Consiliu și cu Parlamentul European, care joacă pe deplin rolul de reprezentant al poporului. Piața internă este o dovadă a acestui fapt. Opririle frecvente din cadrul Consiliului și al Consiliului European, în care statele membre individuale împiedică luarea unor decizii fundamentale și care presează frecvent alte state membre cu cerințe speciale în alte domenii, trebuie să se încheie.

Citește și: CUM FACEM CA EUROPA SĂ FIE PREGĂTITĂ PENTRU SECOLUL 21: CINCI PUNCTE PENTRU O EUROPĂ MAI BUNĂ

 

În plus, cerința de unanimitate trebuie să devină excepție. Consiliul ar trebui să utilizeze votul cu majoritate calificată, astfel cum se prevede în tratate. Abordarea interguvernamentală poate fi necesară uneori pentru a începe proiecte, însă trebuie să rămână o excepție. O guvernare eficientă la nivel european este, de asemenea, o condiție prealabilă pentru asigurarea unor decizii rapide fără întârzieri nejustificate. Numărul de comisari ar trebui redus, după cum era prevăzut inițial în Tratatul de la Lisabona, pentru a permite unui colegiu de comisari mai concentrat și mai eficient, cu portofolii cu adevărat relevante.

Deciziile UE sunt obligatorii. Ceea ce a fost decis la nivel european trebuie pus în aplicare de fiecare stat membru. UE trebuie să aibă competențele și capacitatea de a asigura punerea în aplicare a legilor care au fost adoptate. Capacitățile de implementare ale Comisiei Europene trebuie consolidate, cu consimțământul și controlul Parlamentului European și al Consiliului. Parlamentul European trebuie să se concentreze mai mult pe control și punere în aplicare. Pentru îndeplinirea acestor sarcini, suntem convinși că Uniunea și statele membre trebuie să acționeze în deplină respectare reciprocă și în conformitate cu principiul cooperării loiale și sincere.

Europa trebuie să fie guvernată “inteligent” pentru a scăpa de birocrația excesivă. Politica noastră este de a reduce în mod decisiv birocrația și sarcina de reglementare, în special pentru a scuti IMM-urile de respectarea normelor inutile. Suntem convinși că cetățenii vor accepta ideea europeană numai dacă UE evită suprareglementarea și respectarea competențelor statelor membre și ale regiunilor. Prin urmare, suntem în favoarea unei evaluări mai independente a evaluărilor de impact și a respectării principiului subsidiarității. Căutăm să instituim un consiliu independent de control reglementar pentru a evalua birocrația și competența legislativă. În plus, considerăm că testele obligatorii pentru IMM-uri și pentru inițierea acestora trebuie să fie un instrument esențial în procesul legislativ, pentru a se ține seama de preocupările întreprinderilor mai mici.