PPE: Cooperarea structurată permanentă a devenit piatra de temelie a viitoarei Uniuni de Apărare

Mondo News continuă seria de articole referitoare la documentele de poziție ale Grupului PPE, cu prezentarea către publicul din România a documentului referitor la O Uniune a Apărării. PPE este grupul politic cu cea mai puternică reprezentare atât în cadrul legislativului European, cât și în executivul European, fiind pe bună dreptate considerat ca fiind cel mai puternic și influent grup politic.

Acest text este al șaselea din seria de articole care prezintă documentul strategic de poziție al PPE privind Uniunea Apărării.

Trebuie să consolidăm sinergiile dintre UE și NATO evitând suprapunerile inutile

Cooperarea structurată permanentă a devenit piatra de temelie a viitoarei Uniuni de Apărare. De asemenea, aceasta ar trebui să servească la coordonarea insulelor izolate de cooperare militară în Europa, dar să nu fie considerată doar un instrument de coordonare a proiectelor.

În ceea ce privește participarea la Fondul european de apărare (EDF), Planul european de acțiune în domeniul apărării (EDAP) și statele membre ale PESCO clarifică modul în care se asigură o participare largă și un nivel ridicat de ambiție și angajament în același timp.

Citește și: PPE: TREBUIE CA UE SĂ SE IMPLICE DIRECT ÎN PROGRAMELE NATO ȘI SĂ CONSOLIDEZE ROLUL EUROPEAN ÎN CADRUL ALIANȚEI

UE utilizează întregul potențial al tratatelor în domeniul securității și al apărării (articolul 41 TEU – fondul de înființare, articolul 42 TEU – clauza colectivă de autoapărare, articolul 44 TEU – încredințarea misiunilor PSAC unui grup de state membre Articolul 222 din TFEU – clauza de solidaritate).

Statele membre pun în aplicare o împărțire deplină a sarcinilor operațiunilor și misiunilor PSAC prin sporirea finanțării comune, astfel încât statele membre să fie încurajate să contribuie cu capacități și forțe, fără a se limita la limitările lor financiare; este extrem de important să se revizuiască mecanismul Athena pentru finanțarea costurilor comune ale operațiunilor militare ale UE și viitoarele desfășurări ale grupurilor de luptă ale Uniunii Europene (EUBG). Parteneriatele și cooperarea cu țările care împărtășesc valorile UE pot contribui la eficacitatea și impactul operațiunilor și al misiunilor PSAC.

Ca UE să înființeze un sediu strategic civil-militar complet, creat din Capacitatea de Planificare și Conducere Civilă (CPCC), Capacitatea de Planificare și Conducere Militară (MPCC), Direcția Gestionare și Planificare a Crizelor (CMPD) în cadrul Serviciului European pentru Acțiune Externă (EEAS).

UE își intensifică eforturile ca furnizor regional de securitate și devine un puternic pilon european al NATO. Protecția Europei va deveni o responsabilitate consolidată a UE și a NATO. Trebuie să consolidăm sinergiile dintre UE și NATO evitând suprapunerile inutile. East StratCom din cadrul EEAS va fi transformat într-o structură permanentă a UE cu finanțare adecvată și un personal semnificativ sporit.